Читај ми!

Отворене топлане на биомасу у Прибоју и Малом Зворнику, прве у Србији

Прибој и Мали Зворник први су у Србији добили топлане на биомасу, чиме су системи даљинског грејања у тим општинама у потпуности прешли са мазута на еколошка горива.

Уместо угља и мазута, на лагеру топлана у Малом Зворнику и Прибоју, дрвена сечка, које довољно има у локалном окружењу.

"Бенефити које имамо од тога су 24-часовно грејање, функционисање саме топлане без губитака на мрежи и оно што је доста важно, а то је здрава средина", истиче Владан Красавац, начелник Мачванског округа.

Преласком са фосилних горива на биомасу, за 90 одсто ће у овим градовима бити мања емисија угљендиоксида.

Са 20.000 кубика дрвене сечке за сезону, топлана у Прибоју, снаге 12 и по мегавата, грејаће око 1.600 станова, школе, јавна предузећа, али се ради и на замени ложишта за индивидуалне кориснике.

"И ми смо улазећи у овај посао подстакли наше прибојске привреднике, они су паралелно пратили наше активности и оспособљени су тако да сви ови објекти, све ове котларнице и наша топлана снабдевају се од нашег домаћег привредника", указује Лазар Рвовић, председник Општине Прибој.

Након Прибоја и Малог Зворника, следи изградња топлана у Новом Пазару и Мајданпеку, које ће такође користити обновљиве изворе енергије.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је у Прибоју да је циљ државе повећање енергетске ефикасности топлана и коришћење горива која не утичу на здравље животне средине.

"Поносна сам јер је све урађено на време, није било кашњења. Ово је важно за све грађанке и грађане, не само јер се ради о енергетској самодовољности, пошто ће топлане користити локалну дрвну сечку као гориво, већ и због чињенице да ће имати грејање 24 часа. Такође, важна је и еколошка слика, јер ће заштита животне средине од сада бити другачија", рекла је министарка. 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво