Читај ми!

Први швајцарски брзи воз стигао у Србију, још два до краја године

Први брзи воз, од укупно три, које је Србија купила од швајцарске компаније "Штадлер" стигао је у Србију, потврдио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Други и трећи воз, који ће се користити на брзој прузи од Београда до Будимпеште, требало би Србији да буду испоручени до краја године.

Уговор о набавци три путничка електромоторна воза за брзине од 200 километара на сат потписан је 8. априла у Београду.

Једини понуђач на тендеру био је реномирани швајцарски "Штадлер", са понуђеном ценом од 62,2 милиона евра (62.197.200 евра са ПДВ-ом).

У питању су три најсавременије, двоспратне електромоторне гарнитуре, изузетно комфорне, које носе ознаку "JIS S 200".

Воз има 316 седишта, интернет, мини-бар...

У новом возу има укупно 316 седишта, укључујући и места за особе са смањеном покретљивошћу. Такође, доступан је интернет, дисплеји који показују заузетост седишта и мини-бар.

Како је раније најављено, прва деоница брзе пруге Београд - Будимпешта, од Беогада до Новог Сада, требало би да буде отворена за саобраћај до марта наредне године, а путовање између два града трајаће пола сата.

Карта ће, према ранијим најавама, коштати највероватније око 1.000 динара.

"Два пута дневно ће грађани моћи да путују директно од Београда до Новог Сада и стигну за 30 минута и то ће коштати око 1.000 динара, без много стајања. Неки возови ће се заустављати на више станица и вожња ће бити јефтинија, а трајаће око 48 до 52 минута", рекао је раније министар Томислав Момировић.