Читај ми!

Вучић са делегацијом ММФ-а: Привредни раст омогућиће повећање плата и пензија

Председник Александар Вучић састао се са делегацијом Мисије Међународног монетарног фонда.

Председник Вучић је нагласио да су финансијска стабилност, бржи привредни раст и спровођење реформи приоритети Србије у циљу стварања услова за бољи животни стандард свих грађана, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Саговорници су констатовали да је у првој половини ове године забележен раст БДП од 7,6 одсто, захваљујући резултатима оствареним у свим секторима, посебно индустријској производњи, грађевинарству и услужном сектору, истиче се у саопштењу.

Како се додаје, повољни услови на тржишту рада и раст реалних зарада од 6,2 одсто утицали су на повећање приватне потрошње, што се, такође, одразило на привредни раст у овом периоду.

Пројекција за 2021. годину ревидирана је са 6,0 одсто на 7,0 одсто због повољних кретања у поменутим областима. Овакав раст БДП омогућиће повећање плата и пензија и у следећој години, у складу са задатим фискалним оквирима, наведено је у саопштењу. 

"Повољни економски трендови током јула и августа указују на то да ћемо током трећег квартала остварити раст БДП од око 7 одсто, што је изнад наших очекивања", истакао је председник Вучић.

Додао је да ће половина привредног раста у целој 2021. години бити резултат повећања фиксних инвестиција, а затим и личне потрошње.

"Позитиван допринос очекујемо од започетог инвестиционог циклуса и од нових извозних производних капацитета, подстакнутих високим приливом страних директних инвестиција", закључио је председник Вучић.

Представници Мисије ММФ позитивно су оценили овај привредни раст и брз економски опоравак, што Србију сврстава међу најбоље у овом делу Европе, саопштила је прес-служба председника.

ММФ је, истовремено, изразио забринутост због тренутне цене енергената на светском тржишту, као и последица кризе изазване пандемијом коронавирусом.  

На састанку је било речи и о основним поставкама буџета Републике Србије за 2022. годину, док ће разговори о буџету у целости бити настављени следеће недеље. Једна од тема сусрета била је и Стратегија за развој тржишта капитала за период од 2021. до 2026. године, коју је усвојила Влада Републике Србије.

Циљ Стратегије је да Србија развије конкурентно, високо ефикасно, транспарентно и продуктивно тржиште капитала, које ће пружити широк спектар производа и услуга сразмеран водећим регионалним и европским финансијским центрима.