Читај ми!

Оставка најмлађег председника Бундесбанке

Након више од десет година на челу Бундесбанке, председник Јенс Вајдман крајем године напушта ту дужност. Према саопштењу Немачке централне банке, иза његове одлуке стоје лични разлози.

Шеф Бундесбанке Јенс Вајдман напушта своју функцију. Он је замолио председника Немачке Франка-Валтера Штајмајера да га разреши дужности 31. децембра. Према саопштењу Немачке централне банке, иза његове одлуке стоје лични разлози.

Бундесбанка је на свом веб сајту цитирала писмо Вајдмана упућено запосленима: "Дошао сам до закључка да је после више од десет година време за почетак новог поглавља - за Бундесбанку, али и за мене лично."

"Јасан глас Бундесбанке оријентисан ка стабилности"

У писму се Вајдман осврће на време проведено на функцији председника те институције и на оно што је постигнуто заједно са другима. Осврћући се на изазове кризе државног дуга и, у последње време, на препреке изазване пандемијом коронавируса, он пише:

"Окружење у којем послујемо се веома, веома променило и задаци Бундесбанке су се повећали", пише Вајдман. "Увек ми је било важно да се чује јасан глас Бундесбанке, оријентисан ка стабилности."

Велики критичар ЕЦБ

Вајдман је такође изричито захвалио Кристини Лагард као председници Савета Европске централне банке (ЕЦБ) на "отвореној и конструктивној атмосфери у понекад тешким дискусијама последњих година". Вајдман је раније више пута критиковао лабаву монетарну политику ЕЦБ.

Била му је част и волео је да води Бундесбанку, пише Вајдман као и да заједно са својим колегиницама и колегама "обликује банку у интересу стабилне валуте, стабилног финансијског система, стабилних платних система и сигурног снабдевања готовином".

Најмлађи председник Бундесбанке

Вајдман је на челу Бундесбанке од маја 2011. Тако је са 43 године постао најмлађи председник Немачке централне банке. Он је на тој функцији наследио Аксела Вебера, који је отишао због кризне политике Европске централне банке. Вајдман је такође од новембра 2015. године био председник Управног одбора Банке за међународна поравнања.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи