Читај ми!

Упутство за е-фискализацију – како се пријавити за субвенције за нове фискалне уређаје

Министар финансија Синиша Мали поделио је на Инстаграм профилу Министарства финансија видео у којем је објаснио како се може извршити пријава за 100 + 100 евра и прећи на е-фискализацију.

Мали је навео да је на порталу Пореску управе "е-Порези" могућа пријава за субвенције за набавку нових фискалних уређаја за све обвезнике новог система фискализације.

"Држава ће покрити све трошкове набавке тих уређаја – 100 евра за сваку локацију и додатних 100 евра за сваки уређај, за све оне који нису у систему ПДВ додатних 20 одсто на тај износ, тако да наша привреда неће имати ни динара додатног трошка када је набавка нових фискалних уређаја у питању", истакао је Мали.

За пријаву за субвенције неопходно је да се обвезници пре тога на сајту Пореске управе такође пријаве и када је број локација где ће се користити ти фискални уређаји у питању.

Мали је навео да пријава траје до 31. јануара 2022. године, али да ће сваке недеље бити исплаћиван новац за оне који су се у међувремену пријавили. Прелазни период за нови модел фискализације је од 1. новембра ове године до краја априла наредне године.

Демонстрирајући поступак пријављивања, министар Мали је обајснио да се на порталу "е-Порези" бира пријава ФИПЕФУ и да је у њој потребно унети име и презиме, назив компаније, ПИБ и у опадајућем менију постоји питање да ли је реч о новом или постојећем обавезнику фискализације.

Нови обвезници треба да унесу још два податка – укупан број локација за уређаје и број рачуна у својој банци, на који желе да им буде уплаћена субвенција.

Ако је реч о постојећем обвезнику фискализације, такође је потребан податак о броју локација на којима ће се налазити фискални уређаји и треба додатно унети податак о укупном броју фискалних уређаја. Потребно је изабрати пословни рачун код банке на који обвезник жели да буде уплаћена субвенција и додатни податак ИБФМ, одосно идентификациони број фискалног модула за постојеће кориснике и постојеће фискалне касе.

Након тога потребно је кликнути на потпиши и поднеси.

Kад се приајва поднесе, нема више промена, а субвенција се исплаћује директно на рачун.

Све информације о новом систему е-фискализације могу се наћи на сајтовима budiefiskalizovan.gov.rs, purs.gov.rs, mfin.gov.rs, а евентуална питања могу се слати на мејл budiefiskalizovan@purs.gov.rs.