Читај ми!

Галоп цена струје, нафте и гаса – ко ће брже и ко ће пре, какво решење нуди Србија

Услед поремећаја на глобалном тржишту, несташице енергената пре свега у Европи, из дана у дан поскупљује све редом - нафта, гас и струја. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић за РТС је рекао да до краја грејне сезоне у Србији неће бити повећања цене гаса. Из Удружења нафтних компанија поручују да држава има механизме за спуштање цене горива уколико се деси да цена нафте на светском тржишту настави да расте.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић, који се вратио из Москве где је разговарао са представницима "Гаспрома" о цени гаса, рекао је да ће коначни печат тим преговорима дати Александар Вучић и Владимир Путин на састанку који је заказан за другу половину новембра.

"Што се тиче 'Гаспрома' и 'Србијагаса', мислим да смо се добро разумели. Пре свега су они добро разумели шта бисмо ми желели да видимо, а да притом то буде на професионалном нивоу. Нису то само количине, то је и управљање ризицима у послу, то је наручивање производње, то су питања транспорта, питања тачака испоруке и да ли ћемо проширити Банатски Двор, пошто каснимо две године", казао је Бајатовић гостујући у емисији Око на РТС-у.

Истакао је да је потрошња гаса у Србији сезонска, односно неравномерна и да то много кошта, као и да би новим, десетогодишњим уговором требало да се добију флексибилнији услови.

Бајатовић је рекао да се гас тренутно набавља по цени од 270 долара, док је цена гаса на берзи око 1.000 долара, на шта треба додати и трошкове транспорта.

Поручио је да до краја грејне сезоне у Србији неће бити повећања цене гаса.

"Гас за домаћинства неће поскупети до краја грејне сезоне. Биће довољно гаса. Надам се да ћемо га имати по доброј цени", казао је Бајатовић и додао како се нада да ће за индустрију имати најбоље могуће услове снабдевања.

Председник Вучић је раније данас рекао да се троше залихе које су остављене за црне дане, на шта је Душан Бајатовић навео да не може да буде чаробњак и да то председник зна, као и да су укључена оба блока у Термоелектрани и топлани "Нови Сад" који годинама нису радили, пошто је, како је навео, јефтиније производити струју из гаса.

На питање да ли ће бити довољно гаса до Нове године, Бајатовић је рекао да хоће и да ће се то "брзо испеглати", али је рекао да је рано у овој фази говорити одакле ће гас бити набављен.

Професор Савић: Никад нико није повећавао цене у предизборној години 

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић рекао је да Србија, када је реч о снабдевању гасом, има срећну околност да постоје одређене количине у Банатском Двору, али и другачије односе са Русијом који нису само економски.

"Чим наш председник тамо оде, он је то већ изјавио, он очекује да учини цену гаса прихватљивом за наше грађане. Ми већ годину дана помажемо и привреду и становништво и никаквог разлога нема. До краја сезоне цена гаса не треба да иде горе и ја то очекујем. Очекујем да неће ићи горе ни због избора, зашто то не рећи", истакао је професор Савић.

Додао је да основне цене никад нико није повећавао у предизборној години и да сматра да грађани у том смислу могу бити мирни до пролећа.

Мићовић: Држава има механизме за спуштање цене горива 

Када је реч о стању са нафтом, чија цена рапидно расте, генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић рекао је да раст цена увек генерише разлика између понуде и потражње, која је сада доста велика, пошто су купци нафте одједном почели да купују велике количине које нису доступне на тржишту.

"Међутим, мислим да ће се у наредној недељи ствари другачије посматрати, јер просто ово није стање које одговара ни произвођачима нафте да оде тако високо цена, јер по правилу опада потрошња, по правилу раст економије није више онај који би могао да се оствари, тако да има услова за раст, али ће се они и променити", казао је Мићовић.

Нагласио је да је ситуација на тржишту веома нестабилна, али да очекује да ће наредне недеље кренути међународни разговори на тему нафте.

Говорећи о примеру Хрватске, која је ограничила раст цене горива у наредних месец дана, Мићовић је навео да би такав потез за две недеље могао да генерише негативну маржу и да би то могло изазвати несташице.

"У нашем Закону о енергетици је то мало другачије прописано. Наш закон не омогућава Влади да у тој мери пропише максималне малопродајне цене, него јој управо омогућава да одреди начин на који ће регулисати цене. Тачније, прописује начин утврђивања највиших цена основних деривата нафте, што подразумева неку корекцију у складу са кретањима на светском тржишту", истакао је Мићовић.

Навео је да уколико се деси да цена нафте на светском тржишту настави да расте, држава има још један механизам за спуштање цена горива.

"Пошто су акцизе прописане законом, не мора да се мења закон, него Влада може својом одлуком да смањи акцизе до 20 процената и тиме ублажи ефекте оваквих крупних глобалних промена", објаснио је Мићовић.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво