Читај ми!

Суша није утицала на род шећерне репе, произвођачи држе исту цену шећера годинама

Само пре једне деценије у Србији је радило десет фабрика за прераду шећерне репе, ове јесени само четри, и то две са педесет одсто капацитета. Вађење и прерада слатког корена је у пуном јеку, род треба скинути са тридесет шест хиљада хектара.

И поред изузетно неповољних климатских услова током вегетације, ратари су задовољни са приносима и квалитетом слатког корена, једино их мучи што је цена осталих ратарских култура ове јесени повећана од тридесет па чак до педесет одсто док је цена репе остала на прошлогодишњем нивоу.

"Осамдесет хектара обрађујем под шећерном репом,принос је био нешто мањи испод седам вагона исплативе шећерне репе. Цена ове године је била тридесетпет евро центи плус пе-де-ве, плус гратис семе за догодине, не знамо", каже произвођач из Крушчице Бранислав Рабреновић.

У фабриц шећера Црвнка ове године уговорили су производњу на дванаест хиљада хектара што је готово две хиљаде хектара више у односу на прошлу годину.

"До сада смо извршили жетву на 4,200 хектара односно на 34 посто наших површина, до сада је дигестија на нивоу 17 одсто а нечистоћа око 9 процената што чини наше пољопривредне произвођаче веома задовољним. Просечни приноси се крећу 55 тона исплативе шећерне репе што је на нивоу вишегодишњег просека Србије што указује да шећерна репа и поред свих потешкоћа које смо имали летос због суше, даје добре приносе", објашњава Директор сировинског сектора фабрике шећера "Црвенка" Настадин Јововић.

Да ли ће нагли скок цене енергената утицати и на повећане цене шећера.

"Ми држимо цене шећера на овим нивоима већ дужи низ година, задњих четри до пет година нису мењане цене, ми ћемо све да направимо да држимо што је могуће на ниским нивоима али ако се не реше та питања ја се плашим да не можемо да избегнемо неко повећање цене, што у главном се прелива и у нашу индустрију", наводи генерални дирецтор фабрике шећера "Црвенка" Петрос Геминтзис.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво