Читај ми!

Како до субвенција за продајне објекте и фискалне касе – пријављивање почиње у петак

Да би остварили право на субвенцију за прелазак на нову фискализацију, привредници прво треба да пријаве продајне објекте. Рок за то тече од почетка месеца, а до сада је пријављено око 6.000 објеката. Надлежни подсећају да је то предуслов за дотацију и по објекту и по фискалном уређају. Пријављивање за субвенције почиње у петак, 15. октобра.

И произвођачи уређаја и држава која даје субвенције сагласни су да ће 100 евра по објекту и још толико по уређају у потпуности покрити трошак привреде за увођење система у коме су фискални рачуни у тренутку издавања видљиви и порезницима.

"Кад кажемо фискални уређај, он није само уређај, у смислу неког електронског уређаја, они могу да набаве одређене апликације, одређена софтверска решења, која ће користити читач картица и наш безбедносни елемент и који ће добити бесплатно", напомиње Саша Дулић из Пореске управе.

То што је за оне са мањим прометом за електронску фискализацију довољан и мобилни или таблет, произвођаче каса не брине.

"Ми ћемо бити значајан партнер у новој фискализацији, спремили смо нове уређаје тако да не мислим да ћемо имати неку озбиљну конкуренцију", каже Раде Веселиновић из компаније "Галеб".

Ипак, неки од мобилних оператора спремни су да дају неограничен интернет, јер желе у нову утакмицу.

"Оно што смо схватили фактички да је ово права шанса да се укључимо и у продају фискалних каса и да ће корисницима бити најлакше да на једном месту добију све и нову фискалну касу и фискални штампач и платни терминал који ће подржавати све картице", истиче Владимир Лучић, генерални директор "Телекома Србија".

У новој фискализацији статус продајног објекта добила су и превозна средства, веб трговина и различити аутомати. Процењује се да класичних продајних објеката имамо око 160.000.

Са преласком на електронску фискализацију овакве касе одлазе у историју. У употреби је њих око 200.000, а процењује се да ће са преласком на нови систем у функцији бити за трећину више различитих фискалних уређаја.

Према подацима Пореске управе, чак 80 одсто фирми код нас послује уз само једну фискалну касу.

Иако вредно раде, још се чека да неко од произвођача представи и затражи одобрење софтвера или новог фискалног уређаја. Прелазни период у коме ће у употреби бити и нови уређаји и старе и нове фискалне касе почиње 1. новембра. Након шест месеци почиње потпуна примена е-фискализације.  

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се