Читај ми!

Експлодирала цена струје, широм света најављена отпуштања и затварања фабрика – шта да очекују привредници у Србији

Српско тржиште струје потпуно је либерализовано 2015. године, али држава и даље регулише цене за домаћинства. Услед глобалне енергетске кризе и наша привреда се већ суочава са све скупљим киловатима. Најављено је и формирање Радне групе која ће предложити мере заштите.

Електричном енергијом се тргује на берзи, а цена је ових дана експлодирала – мегават-сат достиже и 200 евра што је пет пута више него почетком године. Због тога привредници широм света најављују отпуштање радника и затварање фабрика. И наша привреда тражи подршку државе.

"Привредници су упозоравали на пораст цена инпута за производњу и све више се жале и на пораст цене електричне енергије. И управо се о томе говори да Влада са Привредном комором Србије пронађе одређене механизме одговора на ову кризу како би се очувала основа за пројектовани економски раст", каже Бојан Станић из Сектора аналитике Привредне коморе Србије.

Осим домаћинстава, сви потрошачи снабдевају се на слободном тржишту директним уговарањем струје са трговцима, обично на шест месеци до годину дана. Иако имамо 57 лиценцираних трговаца струјом, 97 одсто потрошача струју и даље купује код ЕПС-а јер је најповољнија. Али сада и њихове цене расту.

"Цена у моменту уговарања зависи од прилика на тржишту, тако да се купац може суочити и са нижом и са вишом ценом у односу на претходни уговор. Ове године кретања су таква да је цена, за купце који сада уговарају испоруку електричне енергије за 2022. годину већа 120 до 160 одсто од цене из претходног уговора", наводе из ЕПС-а.

Због поремећаја на светском тржишту електричне енергије, земље праве планове како да заштите своје привреде. Шпанија је, на пример, ограничила профит трговцима струјом док траје криза. И наша земља тражи механизме подршке.

"Предложио бих да се стави плафон докле се може ићи са ценом мегават-сата према њима то је за њих најбоља заштита. Како да се понаша привреда? Један од одговора је да привреда на својим крововима гради соларне електране и да има сопствену производњу", наводи Никола Рајаковић, професор Електротехничког факултета у Београду.

Цену струје погурала је већа тражња услед рекордне цена гаса и угља и поскупљења таксе за велике загађиваче.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво