Читај ми!

Од каса до мобилних уређаја – како ће функционисати онлајн фискализација

У наставку процеса фискализације у Србији уводе се нови софтвери на постојеће фискалне касе или се касе замењују мобилним телефонима, таблетима са електронским фискалним апликацијама, а у оба случају фискални рачуни имају кју-ар код. Држава ће у потпуности субвенционисати нови трошак за привреднике, а фискалне рачуне убудуће ће издавати и фризери, козметичари, али не и адвокати и таксисти.

Министар финансија Синиша Мали поручује да су промене суштинске, јер ће Пореска управа имати готово моментални увид и контролу издавања рачуна. Промена је, каже, добра и за привреднике, јер се сузбија нелојална конкуренција и сива зона пословања. 

Повећава се и број предузетника који ће морати да издају фискални рачун на неком од уређаја. Пријава почиње 1. октобра, прелазни период траје од новембра до краја априла када ће сви морати да издају онлајн фискалне рачуне са кју-ар кодом.

"Сада ће Пореска управа у сваком тренутку имати увид, а привредници су исто на добитку, јер је то удар на сиву зону. Привреда ће бити конкурентнија и ефикаснија, јер нема више контролних трака, годишњих сервиса. Привреду то неће коштати ништа, јер ће држава покрити сав трошак, а то је велики реформски искорак за све нас и било је крајње време да то уведемо", истакао је Синиша Мали, гостујући у емисији Око економије.

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије Михаило Весовић каже да свака промена изискује време и прилагођавање.

"Период прилагођавања ће трајати шест месеци што је довољно да се неке грешке испитају, увиде и отклоне недостаци, да сви будемо спремни", рекао је Весовић.

Пореска управа је на сајту већ одговорила на најчешћа питања која постављају привредници, а организована је и обука за око 400 рачуновођа. 

"Ово радује све који легално послују, јер на овај начин имаћемо само две категорије црну и белу, видеће се они који не извршавају своје пореске обавезе и они који то редовно чине", нагласио је Весовић.

Почасни председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић каже да нико није против модернизације, али да она кошта и да је зато тражено да трошкове сноси онај ко промене уводи.

"Ко и до сада није издавао фискалне рачуне наћи ће начин да и даље то не чини и на Пореској управи је да то боље контролише", истакао је Атанацковић. 

Министар финансија поручује да сваки грађанин види корист од тога, јер се новац прикупљен кроз ПДВ улаже у вакцине, респираторе, нове болнице...

Ове промене односе се на све оне који су већ обухваћени фискализацијом, као и на још десетак хиљада махом предузетника услужних делатности, али ни овога пута фискални рачуни неће бити обавеза за таксисте и адвокате.

"Таква је била процена Пореске управе да се таксисти и адвокати не уводе у фискализацију, што не значи да у будућности неће бити. Потребно је време да се и они уведу у процес фискализације", рекао је министар Мали.

Простор за избегавање обавеза смањен је на минимум и интернет неће бити изговор.

"У овом тренутку покривеност Србије интернетом је 98 одсто, а чак и када дође до пада, све трансакције ће и даље бити меморисане и ући у податке Пореске управе. Ако се примети да, рецимо имамо прекид у раду од два-три дана на пример петком и викендом, биће јасно у ком правцу треба да иде контрола", објаснио је министар финансија.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво