Читај ми!

Сајам саобраћајних технологија у Београду, крагујевачки Мајнд парк приказао потенцијале железнице

Београд је домаћин јединог међународног сајма за саобраћајне технологије и услуге на Западном Балкану – CEE Mobility. На сајму учествују компаније из 16 земаља Средње и Источне Европе, од произвођача компоненти, истраживачких центара до креатора софтвера у друмским и шинским возилима. Мајнд парк код Крагујевца угостио је посетиоце из земље и света, који су били у прилици да се упознају са потенцијалима железнице.

Највећи центар за шинска возила у Југоисточној Европи, крагујевачки Мајнд парк (MIND Park), за три године дуплирао је промет, сачувао купце и освојио нове. Отвара врата новим технологијама у области хај-тека и авио-индустрије.

Владимир Мијаиловић из Мајнд парка наводи да раде за немачки "Сименс", шпански "Каф", за јапански "Хитачи", швајцарски АББ, за "Шкоду", а ускоро и за "Штадлер".

Поред делова за шинска возила, из Мајнд парка излазе готови "Сименсови" трамваји произведени у Србији.

На 160 хектара је десет компанија и 1.500 запослених. Да би производи из Собовице што пре стизали до купаца, држава улаже шест милијарди динара у изградњу пруге.

"Управо добијамо и пругу у дужини од 14 километара до Собовице, као и тестну пругу од 1,7 километара", истиче Никола Дашић, градоначелник Крагујевца.

Сајам за саобраћајне технологије пружа шансу за ширење пословних активности и примену нових знања, која се развијају у свету.

"Један од начина да се редукује емисија угљен-диоксида" 

Директор центра за железницу у Бирмингему Алекс Бароуз наводи да су разговарали са представницима Кластера за Југоисточну Европу о потенцијалима за производњу и развијање воза на водоник. "Веома сам узбуђен што сам овде, јер је то могућност да развијемо једну чисту технологију", истиче Бароуз.

Директор Кластера железница Југоисточне Европе Драгољуб Рајић каже да је железница виђена као један од начина да се на глобалном нивоу редукује емисија угљен-диоксида и да се заправо, дође до одрживог привредног развоја.

Улагање у реконструкцију и модернизацију путне инфраструктуре, посебно железнице, стратешко је опредељење Србије.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истиче да је инфраструктура предуслов да дођу инвестиције, да се развија економија, да се људи запошљавају, да људи који су се школовали почну да примењују своје знање.

У Мајнд парку су у току припреме и за изградњу аеродрома. Тиме један од највећих индустријских паркова у Европи постаје идеално место за улагања у железничку индустрију, којом се само у ширем окружењу бави око 900 компанија.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво