Читај ми!

Други циклус програма "Моја прва плата" - нова прилика за 10.000 младих

Министар финансија Синиша Мали рекао је да се држава одлучила на други циклус програма "Моја прва плата" у којем ће шансу за прво радно искуство добити још 10.000 младих.

Синиша Мали је истакао да је позив за пријаву послодаваца отворен до 20. септембра, док ће млади који испуњавају услове по конкурсу програма "Моја прва плата" моћи да се пријаве од 1. до 31. октобра.

Навео је да ће у другом циклусу овог програма 10.000 људи млађих од 30 година добити прилику да у току девет месеци стекну своја прва практична искуства у струци.

Подсетио је да је програм усмерен ка томе да млади када заврше средњу школу или факултет добију могућност да стекну прво радно искуство.

"Наћи посао после завршене школе је обично најтежи корак и драго ми је што сте у ово троје младих пронашли кадрове за даљи посао и успех фирме", рекао је Мали.

Истакао је да је то разлог наставка програма и позвао компаније да се до 20. септембра пријаве за учешће.

"Након тога отварамо и конкурс за младе. Прошле године 8.224 младих је узело учешће и пронашло свој први посао у оквиру програма, 90 одсто је рекло да ће овај програм да препоручи својим пријатељима, а 80 одсто је било задовољно послодавцем и излазило жељу да ради код њега", рекао је Мали.

"Неопходно је да млади остају у Србији"

Синиша Мали је навео и да је стопа незапослености код младих 2012. године била виша од 50 одсто, док је данас око 21 и 22 одсто.

Мали је истакао да је просечна незапосленост код младих и даље више него просечна незапосленост у Србији, што је, каже, један од разлога што се држава одлучила да продужи програм "Моја прва плата".

Указао је да ће у овом другом циклусу износ којим Влада Србија помаже послодавце бити нешто виши, додајући да ће за младе који су завршили средњу школу износити 22.000 динара, за оне који су завршили факултет 26.000 динара. Мали је навео да се очекује да остатак новца исплати послодавац.

Нагласио је да ће привредни раст ове године у нашој земљи бити између 6,5 и седам одсто, тиме ће, каже, Србија бити међу прве три земље у Еворпи када је брзина раста привреде у питању.

Међутим, указује, да би тај раст био настављен, неопходно је да млади остају у Србији.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво