Читај ми!

Паметна бројила за 205.000 домаћинстава – корист и енергетска и еколошка

У Влади је потписан уговор са ЕБРД за набавку 205 хиљада паметних бројила. У првој фази ти струјомери биће инсталини у три града, а план је да у наредних шест година обезбеди даљинско очитавање у читавој земљи. То доноси вишеструку корист, а неоходна су за коришћење обновљивих извора енергије и у домаћинствима.

Паметна бројила у првој фази добиће Чачак, Ниш и Краљево. Зато су са Европском банком за обнову и развој потписана два уговора – Министарство финансија о гаранцијама и "Електродистрибуција Србије" о зајму за првих 40 милиона евра.

"Систем који будемо инсталирали у наредном периоду биће у могућности да препозна све негативности које постоје на нашем систему. Дакле, моћи ћемо да пратимо квалитет испоручене електричне енергије", каже директор пословног система "Електродистрибуције Србије" Саша Стефановић. 

"Вредност пројекта 80 милиона евра" 

Саша Стевановић, државни секретар у Министарству финансија објашњава да је укупна вредност пројекта износи 80 милиона евра и спроводи се у две фазе.

Замена бројила је неопходна како би и наша земља прешла што пре на даљинско очитавање, а паметна бројила су услов за то, као и за постављање соларних панела у домаћинствима што је од овог месеца почело и код нас. А корист је и енергетска и еколошка.

"Смањење угљен-диоксида"  

"Веома сам срећна што можемо да подржимо модернизацију српске електромреже. Ово ће довести пре свега до смањења угљен-диоксида за 5.000 тона годишње и помоћи интеграцији обновљивих извора енергије", рекла је Нандита Паршад, генерална директорка ЕБРД-а за одрживу инфраструктуру. 

Министарка за рударство и енергетику Зорана Михајловић изјавила је да данас Србија прави одређене губитке у дистрибутивној мрежи, који се мере вредносно у износу око 200 милиона евра. 

"Штета је да тај новац оде у губитке и то је новац који би требало да сачувамо, а управо инсталисање паметних бројила јесу један од начина како да смањимо губитке у мрежи", истиче Михајловићева.

Прва фаза уградње паметних бројила треба да се заврши до 2025. године, а цео посао даљинског очитавања треба да се омогући до краја 2027.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво