Читај ми!

Почетак школске године, спремање зимнице, огрева – како да финансијски преживимо септембар

На половини смо септембра, једног од финансијски најзахтевнијих месеци, кажу стручњаци. Након годишњих одмора дочекао нас је почетак школске године, спремање зимнице, огрева. Како да најбезболније и најуспешније одговоримо на ове јесење захтеве?

Душан Узелац са сајта Каматица објаснио је како да направимо добар план за период пун неодложних јесењих обавеза.

"Актуелни период је захтеван период финансијски, из простог разлога што смо из летњег стања безбриге ушли у редован живот и циклус који захтева и полазак у школу и спремање зимнице и спремање огрева, ко како већ функционише. То су удари на финансије, често непланирани. Ту је у ствари грешка. Септембар дође сваке године, а некако су увек непланирани трошкови. Ово је добар моменат да ово буде последњи септембар те врсте и да се планирањем то реши", рекао је Душан Узелац.

Свака од наведених, рецимо, јесењих ставки, има свој новчани износ који се из године у годину не мења драстично.

"То је нешто што можда може да нам помогне да знамо шта нас чека следећег септембра и да већ од октобра кренемо да одвајамо део за ту намену. То је оно што се зове наменска штедња. То није штедња која је нешто за шта немамо конкретну намену, него конкретно, ако је у питању слава, регистрација аутомобила, полазак у школу, новогодишњи поклони, све су то моменти када имамо повећане трошкове и у финансијама су то моменти када установимо да нешто нисмо урадили како треба", навео је Узелац.

Преостаје нам да схватимо где смо погрешили и да из тога извучемо поуку а не да срљамо у дугове или очај.

"Тада захтевамо више новца, тада се окрећемо задужењима и тада је манифестација лошег управљања новцима. Проблеме у новцима имамо када нешто нисмо урадили пре шест месеци. Ово може да се искористи као моменат да се то исправи", нагласио је Душан Узелац.

Један од начина је да слушамо савете оних који умеју да располажу новцем, а који нас стално подсећају да је одговорно понашање, односно прецизно планирање и вођење финансија, једини начин да не остајемо без новца у тренутку када то себи никако не бисмо смели да дозволимо – кад на наплату дође регистрација аута, куповина књига или огрева, на пример.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво