Читај ми!

Какву поруку посета Ангеле Меркел шаље потенцијалним немачким инвеститорима

Председник Александар Вучић угостиће сутра канцеларку Немачке Ангелу Меркел, која долази у званичну посету Србији. Немачка је међу највећим инвеститорима и најзначајнији је спољнотрговински партнер Србије. Протекле деценије немачка улагања била су 1,88 милијарди евра, а трговинска размена двеју земља достигла је прошле године 5,3 милијарде евра.

Немачке инвестиције у Србији расту – само у првом тромесечју ове године премашиле су 46 милиона евра. У Привредној комори кажу да је и у отежаним условима пандемије интересовање немачких привредника за нова улагања или ширење пословања у нашој земљи велико.

"Немачка јесте један од највећих инвеститора у Србији, близу 700 компанија са већинским и стопроцентним немачким капиталом послује у нашој земљи. Имаћемо велике и важне инвестиције када је у питању ауто-индустрија, и то говоримо о најмодернијим технологијама, имаћемо нове инвестиције када су у питању центри за развој", каже Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Финансијски аналитичар Бранислав Јоргић истиче да је посета Ангеле Меркел пре свега политичка, али да је то и додатни сигнал за немачке компаније да инвестирају у Србији.

"Ради се о великом броју инвестиција, пре свега високотехнолошким које захтевају запошљавање обучене и високостручне радне снаге, са доста великим платама што позитивно утиче на формирање нашег бруто друштвеног производа", додаје Јоргић.

Немачки послодавци пренели су и немачку праксу, инсистирају на дуалном образовању.

"Наша компанија инвестира у развој овде, али и помаже у образовању. Улажемо у усавршавање будућих запослених, јер видимо овде потецијал за наше кадрове", наводи Рајнер Бекер, генерални директор "МТУ Србија".

У Немачку највише извозимо делове за возила и машине, генераторе, изолаторе, малине и препарате за чишћење. А на листи најтраженијих увозних производа са тамошњег тржишта су дизел-аутомобили. Евиденција Министарства финансија показује да више од 11.000 привредника у Србији послује са немачким партнерима. А мрежа добављача се шири.

"Привреда комора Србије је прошле недеље представила и прву онлајн платформу за умрежавање добављача пре свега са немачким компанијама, и то добављача из целог региона", наглашава Чадеж.

Поред пољопривредних и прехрамбених производа, међу најперспективнијим секторима који могу добро да прођу на немачком тржишту су дрвна индустрија и производња намештаја.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво