Читај ми!

Јоксимовић и Жофре: Заједнички рад на убрзању европског пута

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са новим шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жофреом, са којим је разговарала о европској интеграцији Србије и о сарадњи са институцијама ЕУ у том процесу.

Јадранка Јоксимовић је пожелевши саговорнику успешан мандат у нашој земљи, изразила уверење да ће ЕУ и Србија наставити да остварују активности које воде убрзању нашег европског пута.

"Влада Србије убрзано спроводи реформе које воде достизању мерила неопходних за динамичнији приступни процес. Већ смо досегли критеријуме за отварање кластера 3 – Конкурентност и инклузивни раст и кластера 4 – Зелени договор и одржива повезаност, а посебно се ради на даљем унапређењу владавине права и осталих елемената неопходних за већу демократизацију друштва у оквиру отвореног кластера 1 – Основе", рекла је Јоксимовићева.

Јоксимовићева је истакла да ревидирана методологија политике проширења ЕУ подразумева већу политичку укљученост у сам процес, као и одговорност, кључних институција држава кандидата.

Како је нагласила, Делегација ЕУ ће, стога, у српским највишим званичницима и убудуће имати партнере са којима ће радити на убрзању приступних преговора, а самим тим и на јачању кредибилитета самог процеса проширења и на Западном Балкану и у самој ЕУ.

Јоксимовићева је посебно указала на значај веома успешне сарадње са Делегацијом ЕУ и ЕК у програмирању и праћењу реализације пројеката финансираних из претприступних фондова ЕУ, имајући у виду да је њихов превасходни циљ да помогну Србији да спроведе најзахтевније реформе на што ефикаснији и економичнији начин.

Како је саопштено из Министарства за европске интеграције нови шеф Делегације ЕУ Емануеле Жофре захвалио је на срдачној добродошлици и потврдио да је његов мандат да подржи приступање Србије Европској унији, што је циљ и Србије и ЕУ, и њених држава чланица.

"У суочавању са изазовима у будућности и изградњи инклузивне, одрживе, безбедне и просперитетне будућности Србија ће бити јача са Европском унијом и Унија ће бити јача са Србијом", изјавио је Жофре.

Изразио је своју посвећеност подршци напорима власти да спроведу кључне реформе у областима владавине права, економије и животне средине које ће ојачати Србију и убрзати њено приступање ЕУ.

Јоксимовић је потом на одвојеном састанку, Емануелеу Жофреу представила и координаторе шест преговарачких кластера у оквиру преговарачке структуре Владе Србије. Шеф Делегације ЕУ је том приликом захвалио и на прилици да се одмах на почетку свог мандата упозна са новом преговарачком структуром Србије, са чијим представницима ће континуирано и директно сарађивати на достизању мерила из приступног процеса.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво