Читај ми!

Влада одлучује, цена минималца у 2022. биће 35.012 динара

Минимална цена рада у 2022. години износиће 35.012 динара, што је повећање од 9,4 одсто, изјавила је премијерка Ана Брнабић након седнице Социјално-економског савета, на којој није постигнут договор са синдикатима који су тражили веће повећање.

Премијерка је на конференцији за новинаре рекла да ће у 2022. с тим повећањем минималац 89 одсто покривати минималну потрошачку корпу.

Брнабићева је рекла да разуме да су синдикати незадовољни и најавила да ће на крају 2023. бити донета одлука да се минимална зарада од 1. јануара 2024. изједначи са минималном потрошачком корпом.

Оцењујући преговоре, премијерка је подсетила на јаз између минималне зараде и минималне корпе 2011. године и да сада недостајућих десет одсто није недостижан циљ. Позвала је привреднике да више уложе у стручњаке.

"Послодавци су за овакав предлог Владе због тога што највећи део овог повећања Влада покрива из својих средстава, а онај део који иде на терет послодаваца је практично нешто што сматрамо да послодаци могу да поднесу, рекао је  председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић.

Представници СССС и УГС "Независност" су рекли да нису задовољни јер су очекивали да повећање минималца буде толико да се 100 одсто покрије минимална потрошачка корпа.

"Последње четири године смо имали повећање од 52 посто минималне цене али поред свега тога и поред овог садашњег повећања тај однос је нешто испод деведест одсто од потрошачке корпе", констатује председник Савеза самисталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.

Зоран Стојиљковић, председник УГС "Независност" тврди да овим повећањем и сличним следеће године ни за две године неће се достићи да минимална зарада подмирује минималну потрошачку корпу.

Ресорна министарка каже да сви у Социјално-економском савету имају исти циљ, а то је бољи социјални и економски положај грађана.

"Неких година, као што је то била 2010, 2011. један од циљева је био да се достигне минимална цена рада по сату у вредности од једног евра. Данас је та цена готово дупло већа", истиче министарска за рад Дарија Кисић Тепавчевић.

Министар финансија Синиша Мали нагласио је да ће, поред повећања минималца за 9,4 одсто у 2022, бити уведене олакшице за привреду односно да ће бити повећан неопорезиви део зараде са 18.300 динара на 19.300 динара, као и да се стопа доприноса за ПИО смањи за 0,5 одсто.

"Са овим повећањем минималне зараде од 9,4 одсто од јануара 2.022 године, са очекиваним повећањем пензија и очекиваним повећањем плата у јавном сектору, просечна плата у децембру 2022 године биће 670 евра. Део програма 'Србија 2020-2025' када је повећање плата у питању апсолутно иде током и планом који смо дефинисали", наглашава Мали. 

Према подацима Завода за статистику у првој половини ове године раст БДП-а је 7,6 одсто, удео дуга 55,5 одсто и 71 милијарду дефицита што је три пута мање него што је планирано. 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво