Читај ми!

Звук тестере већ одзвања стовариштима, највише се продаје пелет – запело са угљем

Ових дана почела је набака чврстог огрева на који се греје 40 одсто домаћинстава. Цене су непромењене, а највише се продаје пелет. Новина је да су због мале тражње нека стоваришта из понуде избацила угаљ.

Звук тестере већ одзвања стовариштима, али и испред многих домаћинстава. Ове године, због велике тражње за дрветом у целом региону, изостало је сезонског појефтињења огрева, од маја до августа.

Разлога за чекање више нема, кажу грађани – време је за куповину. "Од прошле године немам ништа. Биће ми довољно шест метара за зиму, 60 квадрата грејем, тако да је довољно", рекао је Милан Милићевић из Београда.

Кубик дрва у Југоисточној и Западној Србији кошта од 45 до 50 евра. У Београду, Новом Саду и још неколико већих градова, скупљи је, али је углавном с урачунатом сечом и превозом.

"У односу на раније године углавном се највише продаје пелет и огревно дрво. Што се тиче цена, цене су сличне као и ранијих година, непромењене. Цене огревног дрвета су од 6.500 до 7.000 динара, а цена пелета се креће од 21.500 до 24.000 динара по тони", рекао је Саша Петровић са стоваришта "Иверак" у Београду.

За тону најјефтинијег угља "Колубара" треба дати око 8.000 динара, "Вреоци" су око 13.000, а увозни угаљ "Бановићи" око 15.000 динара. Међутим, угља немају сва стоваришта у понуди јер им се не исплати.

"Прошле године је била лоша продаја и ми смо одлучили да од ове године више не продајемо угаљ јер су насеља масовно прешла на гас или на пелет. Тотално је неисплативо, нама је остало од прошле године 20 тона који се буквално претворио у прашину и није више за употребу. Тако да је то чист трошак фирме", рекла је Тања Апрцовић Пејовић са стоваришта "Копаоник".

На стовариштима спремају и огревно дрво у џаковима, јер је та куповина последњих година све популарнија. Већина снабдевача даје огрев и на рате, чековима, на три до шест месеци.