Читај ми!

Представљен павиљон Србије за Светску изложбу у Дубаију

Презентациони центар павиљона Србије, који ће на предстојећој светској изложби "Дубаи 2020" представљати производе, услуге, изуме и идеје из Србије, отворен је у тржном центру "Галерија" у Београду. За Србију је учешће на тој изложби од великог значаја због склапања нових пословних уговора и привлачења страних инвеститора, рекла је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Павиљон Србије на предстојећој изложби "Дубаи 2020" простираће се на 2.000 квадратних метара, биће на три нивоа, окупиће неколико стотина наших привредника, инжењера, ИТ стручњака који ће од октобра до марта представити своје производе, услуге, изуме и идеје, речено је на отварању презентационог центра Павиљона у Тржном центру "Галерија".

Од данас ће сви посетиоци моћи да прошетају српским павиљоном, уз помоћ савремених ви-ар наочара.

Витомир Јевремовић, аутор виртуелне изложбе објашњава да ће и посетиоци који долазе у Дубаи моћи да ставе ви-ар сетове и да уђу у изложбу.

"Оно што је интересантно је да ће они сретати посетиоце који улазе у виртуелну реалност из својих домова, преко компјутера и ви-ар сетова које људи имају по свету. Они ће моћи да сретну људе који се налазе у Дубаију у реалном простору на изложби", додаје Јевремовић.

"Изложба значајна због склапања нових уговора" 

Презентациони центар Павиљона Србије, отворила је министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка Србије за "Експо 2020-Дубаи" Татјана Матић, која је изјавила да је за нашу земљу учешће на тој изложби од великог значаја због склапања нових пословних уговора и привлачења страних инвеститора.

Због тога је, додаје, донета и одлука да "Ер Србија" за све наше учеснике организује бесплатан чартер лет.

Додаје да ће Србија на светској изложби имати богат програм, као и многобројне манифестације, док ће српски павиљон остати и после изложбе и биће трансформисан у хаб.

"Привредна комора Србије је учинила много да се на светској изложби српски привредници појаве, да остваре додатне контакте и представе Србију као модерну земљу, атрактивну за нове инвестиције, развој трговине и туризма", рекла је Матићева.

Очекује се посета од двадесет пет милиона људи

Истакла је да ће различитим програмима и садржајима наша земља бити представљена и кроз иновације, како је, наводи, већ сви препознају у свету.

"Сврха и циљ свих досадашњих изложби, а чини ми се нарочито ове, јесте да покаже да технолошки напредак пре свега мора да буде у сврху очувања планете и хуманијег живота", рекла је Матићева. Додала је да се очекује посета од 25.000.000 људи.

Највећи изазов, како каже, биће ситуација са коронавирусом, али наводи да су УАЕ изузетно ригорозни кад је реч о мерама заштите, и да је уверена да ће ова изложба бити упамћена не само по томе што је савршено организована, већ што је организована уз максималне мере.

"Србија ће имати девет бизнис делегација"

Марко Селаковић, шеф Канцеларије ПКС у Дубаију наводи да ће Србија имати девет бизнис делегација по тематским недељама.

"Србија ће по први пут имати бизнис делегацију која ће се представити у тематској недељи свемира", додаје Селаковић.

"Од винчанског доба до визије за будућност" 

Виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за "Експо 2020 – Дубаи" Ана Илић истакла је да ће наша земља ове године имати најозбиљнији наступ до сада.

"Како носимо изузетно велико наслеђе које нам је оставио Никола Тесла који је управо на Експоу представио своју наизменичну струју, тако имамо велику одговорност и задатак да направимо представљање савремене, модерне, креативне и иновативне Србије", рекла је Ана Илић.

Додала је да ће то бити у посебном павиљону који ће се простирати на 2.000 квадратних метара и указала да ће ове године павиљоне имати само 80 од 192 земље које учествују на изложби.

Навела је да ће цео павиљон бити под слоганом "Србија ствара идеје, инспирисани прошлошћу обликујемо будућност".

Тај концепт су, објашњава, одабрали јер ће представљање Србије почети од винчанског доба, 7.000 година пре нове ере, па све до савремене Србије и визије за будућност.

"Винчанска култура била је за неолитски период – оно што је Дубаи за савремено доба. Изузетно иновативна и напредна култура, култура првих градова, прве трговине, прве организоване пољопривреде, прве обраде метала", навела је.

Обликовање будућности које је наведено у слогану, објашњава Илић, односи се на иновације и области у којима је Србија лидер – ИТ, дигитализација, е-управа, креативност, наука.

"Тако ћемо показати како је Србија данас прва земља по директним страним инвестицијама, међу првима у развоју информационих технологија, дигитализацији, гејмингу", истакла је Илићева.

Привредници могу да се информишу о пријављивању за учешће у делегацији Србије 

Осим обиласка Павиљона, у презентационом центру у Тржном центру "Галерија", заинтересовани представници компанија и привредници моћи ће да добију информације о начину пријављивања за учешће у привредној делегацији Србије.

Презентациони центар биће отворен сваког дана од 10 до 22 часа.

Павиљон Србије је осмишљен као временска капсула, са косим кровом по узору на винчанске грађевине, а повезује заоставштвину 7.000 година старе винчанске културе са савременом Србијом.

Посетиоци ће на изложби у Дуабију, осим винчанске културе, моћи да се упознају и са српским великанима, попут Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића.

Светска изложба "Експо 2020 Дубаи" биће одржана од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022. године, под слоганом "Повезивање умова, стварање будућности".

Прва Светска изложба одржана је у Кристалној палати у Лондону давне 1851. Од тада су на њој представљена нека од највећих технолошких иновација и открића, попут – Теслине наизменичне струје, телефона, првог рачунара.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво