Дефицит са Русијом, Немачком, Италијом...

За првих пет месеци Србија је остварила највећи дефицит са земљама који су њени највећи спољнотрговински партнери. ИЗИТ поручује да се морају учинити напори да се што више повећа извоз, пре свега у земље које су ван ЕУ - у Русију и Кину.

Стручњаци Института за тржишна истраживања су указали да са Русијом, са којом имамо највећи дефицит од 1,3 милијарде долара, нисмо искористили могућности бесцаринског извоза да негативни биланс смањимо, већ је напротив забележен раст - са 25,3 на 25,6 одсто у првих пет месеци.

Са Немачком је дефицит повећан са 11,9 на 13,6, а са Италијом са шест на 8,4 одсто.

Ако се придода и негативни салдо у размени са Кином од 689 милиона долара, онда те четири земље учествују са 60,8 одсто у укупном спољнотрговинском дефициту Србије.

Стручњаци наводе да је Србија имала дефицит чак и са афричким земљама, који износи 19,6 милиона долара.

Суфицит је традиционално остварен са Црном Гором, БиХ и Македонијом, а смањење дефицита забележено је у трговини са Хрватском, Словенијом и Аустријом.

Суфицит са Хрватском смањен са 72 милиона долара 38,8 милиона или за 46,2 одсто, са Словенијом са 112 милиона на 39,2 милиона или за чак 65 одсто и са Аустријом са 110 милиона на 62 милиона или за 44 одсто, што је, како стручњаци истичу, изазвано делимичним бојкотом њихове робе, због признавања независности Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи