Каква је судбина пројекта "Јадар" компаније "Рио Тинто"

"Рио Тинто" је донео инвестициону одлуку – за пројекат "Јадар" издвојили су 2,4 милијаде америчких долара. Део грађана и невладиних организација све оштрије се противи, а држава најављује рефередум о том великом послу. Инвеститор је јавности предочио тренутни статус инвестиције у лозничком крају.

Пројект "Јадар" је у завршној фази прибављања дозвола за израду "Студије изводљивости утицаја на животну средину" која је кључни документ за градњу подземног рудника и пратећих постројења за прераду литијум-бората. У компанији најављују да ће је завршити за два месеца и дати на увид јавности.

"Почетак градње није могућ ни по једном закону, ни по Закону о Рударству ни по Закону о грађевинарству, без одбрањене Студије о утицају на животну средину. Компанија је изабрала да не користи експропријацију, него да куповину земљишта врши у договору са власницима", каже Никола Шуњић, руководилац послова сарадње са државним органима у "Рио Сава експлорејшен".

За потребе тог рударско-прерађивачког комплекса до сада су откупили, кажу, добар део парцела и објеката у околини Лознице. А тај посао блокирају и нерешени имовинско-правни односи, али и мештани који не желе да продају своја имања.

"Ми тражимо да они прекину са откупом земље бар док те студије не буду готове. Они више не откупљују зону рудника већ су прешли сада да откупљују куће у зони утицаја рудника", каже  Марија Петковић из Горњих Недељица.

Њен земљак Младен Ђурђевић указује да пољопривредници губе простор, губе обрадиву земљу.

"Већ су променом намене земљишта изгубили субвенције из пољопривреде, изгубили су право да се баве пољопривредом", рекао је Младен.

У "Рио Тинту" спремни су, кажу, за сваку подршку локалном становништву и да за ту, највећу гринфилд инвестицију литијума на свету, развијају најсавременију технологију.

"Не желим да испадне да ми представљамо ружичасту стварност. Ово је озбиљан рударско-индустријски пројекат, сигурно да има утицаја на животну средину, али у данашње време овакви пројекти могу да се реализују уз прихватљиве ризике и уз њихову контролу", каже Весна Продановић, генерална директорка "Рио Сава експлорејшна".

Када би све ишло по плану, експлоатација литијума могла би да почне током 2026. године. Иако је за државу та инвестиција највећа развојна шанса земље, већ је најављено да ће о њеној судбини одлучивати грађани на рефередуму.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво