Читај ми!

Недимовић: По сваку цену бранимо Мачву, Срем и Јужну Бачку од свињске куге

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да ће држава по сваку цену од афричке куге свиња гледати да одбрани просторе Мачве, Срема и Јужне Бачке који су главне произвођачке тачке у производњи свиња.

"Што се афричке куге свиња тиче све је очекивано. Ни Немачка не може да се избори са афричком кугом свиња. То је болест од које нема лека, људи нису у опасности, али јесте фонд свиња", рекао је Недимовић у изјави за Танјуг.

Како је навео, у Србији су овој болести нарочито је изложен гранични простор ка Бугарској и Румунији.

"У Румунији дивља ова болест и не могу да је сузбију. Ми афричку кугу свиња још увек контролишемо на простору Источне Србије, нешто мало је има у централној Србији. Наше главне произвођачке тачке за свиње су Мачва, Срем и Јужна Бачка. Гледаћемо по цену свега да бранимо те просторе", рекао је Недимовић.

Он је оценио да не може да разуме узгајиваче свиња из Источне Србије који свиње упркос упозорењима пуштају у шуму, а не престају ни са праксом мешања домаћих и дивљих свиња.

"Тако постајемо увозници афричке куге свиња. Морамо да променимо свест о овој болести која уопште није за играње", рекао је Недимовић.

Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) појачала је напоре за заустављање ширења афричке куге свиња у Европи укључивањем још девет земаља у кампању.

Кампању усмерену првенствено на узгајиваче, ЕФСА проширује на Бугарску, Чешку Републику, Литванију, Летонију, Пољску, Словачку, Естонију, Мађарску и Румунију.

Николаус Криз, шеф одељења за здравље животиња и биљака при агенцији ЕФСА, истакао је да ова научна организација неуморно ради на изради процена и давању препорука које могу помоћи земљама угроженим афричком кугом свиња да заштите животиње и своје економије.

Афричка куга свиња је вирусна болест која погађа домаће и дивље свиње. Овај вирус је безопасан за људе, али је нанео значајну штету економији многих земаља. Будући да нема вакцине, ширење може да доведе до клања великог броја свиња које се узгајају на фармама у угроженим областима.