Читај ми!

После тешких година сигуран посао и плата за особе са инвaлидитетом у крагујевачкој "Шумадији"

У Србији послује 56 предузећа за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом. Једно од њих је "Шумадија" у Kрагујевцу, основано 1957. године, као заштитна радионица. Током година мењало је делатност, суочавало се са многобројним проблемима у раду, а данас је у већинском власништву града и послује рентабилно.

Штрајкови глађу, блокаде улазне капије, неизвесност и претња ликвидацујом – слике су које су обележиле готово деценију пословања крагујевачког предузећа.

Пре две године, улагањем седамдесет милиона динара и преузимањем удела и оснивачких права од Републике, град постаје већински власник "Шумадије" у којој је више од половине радника, њих 36, са инвалидитетом.

"Као одговаран град и као одговорно друштво ми морамо да имамо и обзира и да размишљамо о лицима која имају отежан начин живота, односно о нашим лицима са инвалидитетом", истиче градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

А они данас у машинским радионицама израђују читаву палету производа од метала и дрвета. Неки су завршили занате, други их "испекли" уз искусне колеге.

"Браварски, трећи степен, смер у ВИШ-у сам завршио и тамо сам, што се каже, доста тога и током школовања се образовао", каже радник у "Шумадији" Небојша Јефтовић.

"Није мени тешко ништа, ја сваки посао радим. Ниједан ми није тежак посао – не одбијам", наглашава Мирослав Матовић.

Бранко Ђурић каже да поред њих уче да могу да раде и да су самостални 90 одсто.

Столови, клупе и парковски мобилијар, справе за дечја игралишта и спортске терене у Kрагујевцу, дело су њихових руку. Град је и највећи купац њихових производа.

"Та помоћ се састоји у додељивању посла, веома битна за нас. Зато што су то послови који нису временски ограничени, што је нама јако битно, јер врло често можда нећемо моћи да испоштујемо рокове, управо због особа са инвалидитетом који овде раде", објашњава директорка "Шумадије" Јасмина Михајловић.

Производни програм прилагођава се захтевима тржишта, па поруџбина има и из других општина. Запосленима је, кажу, најбитније да, после тешких година кроз које су прошли, имају сигуран посао и плату.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво