Читај ми!

Брнабић: Нећемо дозволити извоз литијума из Србије

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће одлука о руднику Јадар бити донета тек када буде готова Студија о утицају на животну средину и да Србија неће дозволити да се наш литијум извози.

Брнабићева је одговарајући на питања новинара после доделе признања ђацима у ПКС, истакла да, иако је "Рио Тинто" у Србији присутан од 2004. године, раније власти нису питале шта ће бити са литијумом из Србије.

"Тек смо ми као Влада Србије први пут тражили од "Рио Тинта" да ако пројекат буде рађен и литијум рударен, читав ланац буде у Србији и да "Рио Тинто" заједно са Владом Србије ради на довођену инвеститора", нагласила је Брнабићева.

Истакла је да је са "Рио Тинтом" потписан само споразум о сарадњи, али да он не гарантује ништа осим да, ако рударења буде, ланац остаје у Србији и да се литијум не извози.

Одговарајући на примедбе о нетранспарентности у вези са тим пројектом, рекла је да не зна о каквој се нетранспарентности говори, јер је, како је навела, све отворено и јавно.

"Када су завршили претходну студију оправданости, била сам у Лозници и у "Рио Тинту", одговарала на питања новинара, али она нису била везана за Јадар. Нису, јер прича још није била исполитизована, зато што је свима пројекат био одличан и једва су га чекали", рекла је Брнабићева.

Додала је да су, док је "Рио Тинто" улагао у друштвено одговорно понашање, сви били поносни на њега, а данас кажу да немају поверења.

"Они су ту од 2014, дакле 17 година. Толико се са њима радило и живело, продавано им је земљиште, а сада кажу немају поверења", навела је премијерка.

Она је подвукла да "Рио Тинто" од Србије није добио ни дозволу ни решење за експлоатацију, а да ће одлука бити донета тек када буде урађена студија о утицају на животну средину.

"Ако она покаже да нема негативног утицаја на животну средину, онда ћемо видети да ли да доводимо инвеститира или не, јер нећемо дати да се литијум извози из Србије. Да су на власти они што су били до 2012. литијум би извозили као 'бела лала' зато што им ниједном није пало на памет да питају "Рио Тинто" шта ће бити са нашим литијумом", закључила је Брнабићева.

"Медији су слободни, решавамо нападе на новинаре"

Брнабићева је одговарајући на питања говорила и о медијима. "Као председница Владе Србије, могу да кажем да имамо медијски амбијент у коме је загарантована слобода медија и где свако може да каже све што му падне на памет", рекла је Брнабићева.

Она је на питање новинара шта је што се тиче власти могући договор разговора о медијима који су почели данас уз посредовање европарламентараца, рекла да не учествује у тим разговорима али да јој је жао што види да су медији у неким земљама ЕУ угроженији него у Србији а они нам стално спочитавају слободу медија.

"Чекам да видим какви ће бити захтеви, али све што буде захтевано а иде ка томе да будемо друштво у коме важи владавина права, ми ћемо то урадити", рекла је премијерка.

На новинарску констатацију да је један од захтева гостовање опозиције на РТС-у одговорила је да је то питање за РТС, да она није тамо уредник али да зна да је опозиција присутна на Јавном сервису.

"Присутна је чак и ванпарламентарна опозиција, што не знам да постоји у другим земљама Европе или света. Знам и да има политичара из опозиције који одбијају позиве да дођу на јавни сервис или неке приватне телевизије а после кажу да нису присутни у ТВ програмима", рекла је Ана Брнабић.

Када је реч о нерешавању проблема који се дешавају новинарима а што је кроз новинарска питања наведено као следећа примедба, истакла је да се они решавају али се позитивни примери не објављују.

"Један од примера је био крајем прошле и почетком ове године, када су преко друштвених мрежа упућене претње уредници Јужних вести Гордани Бјелетић. То је решено у најкраћем могућем року, реаговали су и МУП и тужилаштво и правосуђе", изјавила је она.

Као други пример навела је то што је због паљења куће новинара Милана Јовановића у Гроцкој у првом степену осуђен тадашњи председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић и да га није заштитила ни партијска књижица ни функција.

"МУП је максимално брзо урадио свој део посла, тужилаштво свој, једино је било опструкције у судовима али је и то завршено. Такође су и у случају претњи Јелени Зорић, МУП и тужилаштво одмах урадили свој део посла, као и код Дашка Милиновића а сада је све на судовима", истакла је премијерка.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво