Читај ми!

Још седам компанија моћи ће да извози у Русију

Од идуће недеље седам српских компанија добиће дозболу за извоз у Руску Федерацију у области прераде воћа, живинског меса, производње сточне хране и две млекаре, договорено je у Палати "Србија" на састанку министра пољопривреде Бранислава Недимовића и његовог руског колеге Дмитрија Патрушева.

Министар Недимовић је најавио и обнављање уговора о слободној трговини у земљама евроазијске заједнице.

"Србије је у 2020. години извезла 366 милиона пољопривредних и прехрамбених производа у Русију, увезла 114 милиона долара са простора Русије и ми смо отворени за даље развијање трговинских односа јер обе стране морају бити задовољне у читавој овој причи", навео је Недимовић.

Прецизирано је да је реч о воћарским компанијама ПДМ, Фарм фрут и Рамбо, произвођачу сточне хране Сано, Перутнини Птуј, Сремској млекари и млекари Беланова.

"Споразум између Србије и Евроазијске уније ступа на снагу 10. јула, ту имамо проширену листу производа у односу на претходни споразум , имамо могућност бесцаринског извоза у неограниченим количинама овчијег сира, козјег сира и воћне ракије. То су нови производи и могућност да се трговинска размена побољша", рекао је Недимовић.

Додао је да је импресиониран технолошким напретком руске прехрамбене индустрије који је видео на Агрофоруму у хотелу Хајат.

"Њихове компаније су добродошле уколико желе да инвестирају у Србији. Даћемо им комплетну подршку за овакве инвестиције, јер је развој трговине заједнички интерес", нагласио је министар Недимовић.

Истакао је да нема готово никаквих отворених питања у пољопривреди између Русије и Србије и да су злоупотребе приликом извоза роба из ЕУ преко Србије из прошлости заједнички савладане.

Недимовић је истакао да је у последњих десет година размена с Русијом пет пута порасла и прошле додине достигла 480 милиона долара, с тим да Србија има суфицит већи од 250 милиона долара.

Српски министар је најавио да ће наша земља од маја 2022. бити интегрисана у руски информациони систем који прати испоруке воћа и поврћа у ту земљу.

"Што ће нам омогућити да у сваком тренутку знамо шта се дешава с пошиљком и да могућност евентуалних злоупотреба сведемо на минимум", истакао је Недимовић.

Потврдио је да ће руска страна дозволити извоз свињског меса из Србије са подручја наше земље која нису захваћена афричком кугом свиња.

Недимовић је рекао да је данас постигнут договор да двадесетак српских произвођача воћа ускоро у Русији договоре како да склопе вишегодишње уговоре о испоруци робе којим ће бити решен и проблем транспорта преко трећих земаља којибсада успорава извоз.

"Србија је важан стратешки партнер за Русију. Наше земље активно сарађују у широком кругу питања укључујући пољопривреду у којој имамо трајан раст робне размене која је прошле гидине премашила 500 милиона долара", рекао је руски министар Патрушев.

Додао је да ће нови импулс тој сарадњи бити почетак примене споразума Србије и Евроазијске економске уније.

"Обострани интерес развоја сарадње потврђује агроекономска изложба одржана у Београду. Уветен сам да цје то помоћи проширењу наше сарадње у области пољопривреде и да ће робна размена која је већ велика само да расте", навео је Патрушев.

Двојица министара су након састанка разменили поклоне.

Патрушев је Недимовићу уручио уметничку слику са ведутом Кремља, а Недимовић је руском колеги даривао колекцију српских вина, традиционалне српске пољопривредне производе и шајкачу.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво