Читај ми!

Кад млекарима прекипи – производња кошта 56 динара, а откупна цена је око 30

Произвођачи млека тврде да су пред банкротом, јер се откупна цена већ шест година не мења, и износи мање од 30 динара за литар. Траже од Владе да хитно реагује.

Васа Џибурски има 350 крава и годишње производи више од милион литара млека. Никад боље није радио, али је каже у све већим дуговима.

"Малтене у банкроту и то је то. Ово је неодржива производња и неиздржива производња",  каже Васа Џибурски, фармер из Бечеја.

И други су у минусу, јер за производњу литра млека потроше 56 динара, а прерађивачи га откупљују за мање од 30. И тако већ шест година. На примеру јогурта објашњавају разлику у заради.

"На акцији кошта 118 динара, а плати млеко произвођачу 32 до 35 динара. Има ли игде на свету то да заради 400 посто", каже Недељко Трифуновић, произвођач из Мошорина.

Упозоравају да се годишње број грла смањује по три одсто, и да многим фармама прети затварање.

"Оно што се дешава протекла три месеца јесте ненормалан поремећај на тржишту изазван ценом житарица. Ви знате сами да ми не можемо животиње да хранимо скупом храном, а да производимо јефтино млеко", каже Сања Бугарски, председница Савеза удружења одгајивача говеда Србије.

Додатни проблем је слободан увоз по Споразуму са Европском унијом.

"То омогућава несметан увоз производа од млека, као и свих осталих производа и ми за прошлу годину имамо негативан биланс увоза од неких 20 милиона евра", каже Ненад Будимовић из секретара за сточарство Привредне коморе Србије.

Од државе траже да у односу на квалитет млека произвођачима даје различите премије.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво