Читај ми!

Циљ нових пореских олакшица подстицај науке и предузетништва младих

Резултати у борби против сиве економије диктирају и брзину пореских растерећења на рад, каже за РТС министар финансија. Након измена неколико пореских закона, већ од 1. јануара важиће најављене пореске олакшице, којима се подстиче научно истраживачки рад, запошљавање и предузетништво младих.

Ако сте млађи од 40 година, идуће нећете плаћати екстра порез већ за овогодишњу зараду, која је изнад три просечне плате месечно. Та мера иде на руку и фриленсерима.

"Свим младима који зарађују можда мало више од просека, али циљ нам је да управо такве високообразоване вратимо из иностранства. Негде око 8.000 младих плаћало је тај годишњи порез на доходак грађана, укупан износ је нешто изнад две милијарде динара. Дакле, на неки начин одричемо се толико прихода, али мислим да добијамо много више", истиче Мали.

Друга мера односи се на све који се први пут запошљавају независно од старости. Ипак, у надлежној служби кажу да она циља још млађе.

"Негде око 100.000 младих људи до 30 година је на евиденцији, што ће утицати да то запошљавање буде и веће и одрживије", сматра директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Послодавац ће три године бити ослобођен 70 одсто пореза и доприноса, под условом да у том периоду не отпушта раднике. У једној од фирми хемијске индустрије, кажу то нису чинили ни у време пандемије.

На цени кадрови за истраживачке центре

Власник предузећа "Есенса" Миомир Николић каже да је та фирма је у прошлој и овој години проширила свој тим са 11 људи.

"Нама је јако важно каква ће нова решења дати када су у питању истраживачи, јер нама су потребни људи на интелектуално високим позицијама", додаје Николић.

Циљ мера којом се за 70 одсто смањује и порез на плате истраживача, јесте да компаније код нас отварају научно-истраживачке центре, уз понуду високих зарада. Ко спада у тај круг истраживача биће додатно утврђено.

Мали указује да преко 600 милијарди динара буџетских прихода је порез на додату вредност.

"Што је јача борба против сиве економије, што више издајемо фискалних рачуна, што се више наплаћује порез на додатну вредност, ту имамо више простора да смањујемо остале пореске облике, то је апсолутно јасна стратегија", указује ресорни министар.

Уз нове пореске олакшице, од 1. јануара ће порезници у реалном времену очитавати фискалне рачуне, прелази се и на електронске фактуре чиме се обруч око сиве економије додатно стеже.