Читај ми!

Нови систем фискализације од 1. јануара, држава субвенционише набавку нове опреме

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали учествовао на скупу поводом представљања новог модела фискализације и поручио произвођачима хардверских и софтверских решења да је процес у потпуности отворен и да сви имају једнаке шансе да понуде своја техничка решења. Министар је том приликом, у тестном окружењу издао и први фискални рачун у новом систему фискализације.

Обраћајући се произвођачима, Мали је истакао да је садашњи систем фискализације уведен пре више од 15 година, али да је технологија која се у тој области може применити знатно напредовала, те да од њих очекује нова решења, саопштило је ресорно министарство.

"Представиће вам се једно решење на којем ћете моћи да радите, како бисте што пре изаши са новим уређајима и софтверским решењима, којима треба да помогнете нашој привреди. То је важно да бисмо испунили дефинисано, а то је да примена нове фискализације почне од 1. јануара следеће године", рекао је Мали.

Мали је објаснио да је важно да се иде у корак са временом, односно да се модернизује ова област.

"Ово је потпуно нови систем који подразумева да се у реалном времену сви подаци са фискалних каса сливају у Пореску управу. То ће омогућити бољу контролу, али и унапредити борбу против сиве економије и борбу за наплату пореза", рекао је Мали.

Како истиче Министарство финансија, примена Закона о фискализацији за привреду неће представљати додатни трошак, јер је држава буџетом за ову годину определила три милијарде динара за субвенције привредницима за набавку фискалних каса.

Министар је подсетио да уз Закон о фискализацији, Закон о електронском фактурисању представља део структурних реформи које ће знатно утицати на побољшање пословног амбијента у Републици Србији.

"Увођење е-фактура је важан корак ка подизању конкурентности наше привреде. То је још једна иницијатива коју смо започели, а пре месец дана представили смо и тај нови систем. Са увођењем е-фактура крећемо 2022. године, а предвиђено је да их користе сва предузећа која су у обавези ПДВ-а, без обзира да ли раде у јавном или приватном сектору", нагласио је Мали.

Поручио је да се од произвођача очекује да у наредном периоду открију евентуалне недостатке система, како би што пре били исправљени и напоменуо да је до почетка примене остало још шест месеци.

Произвођачима хардверских и софтверских решења, поред министра Малог, обратила се и директорка Пореске управе Драгана Марковић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и имплеметатор пројекта, директор Телекома Србија Владимир Лучић, а потом им је представљено техничко решење за фискалне касе.

Драгана Марковић је истакла да је пројекат нове фискализације заправо наставак програма трансформације и дигитализације који је започет.

"Позвала је произвођаче да осмисле решења и да се пријаве за добијање одобрења за употребу електронског фискалног уређаја, који је усклађен са новим нормативним актима и прописима.

Чадеж је навео да нова фискализација привреди омогућава уштеде, а помаже и у развијању нових пословних модела.

"Ово је велики корак у борби за конкурентност српске привреде. Пред нама је велики посао, који подразумева да овај систем, са свим врлинама и вредностима које доноси, али и са што мање дилема и проблема, успоставимо у законом предвиђеном року. Посебно је задовољство што је у процес увођења ове значајне новине укључена и привреда", рекао је Чадеж.