Читај ми!

Теклас ради пуном паром, производња расте упркос епидемији

Фабрика за производњу ауто-делова "Теклас" у Владичином Хану добар је пример пословања страних инвеститора у Србији. Ова фабрика успешно ради скоро шест година, али година пандемије коронавируса је и за њих била најтежа у пословању. Смањили су обим производње, извоз, али задржали континуитет и раднике, и инвестирају у нове погоне.

Раде пуним капацитетом у три смене, око 1.100 радника "Текласа" је на својим радним местима свакодневно, иако су током пандемије коронавируса неки радили од куће, били на плаћеном одсуству или боловању. У фабрици се ради уз поштовање свих прописаних мера безбедности.

"Све је савршено, маске имамо на улазу у компанију, дезинфекциона средства су свуда по производњи, ве-цеу, мензи, такође рукавице заштитне", каже радница Драгана Пешић,.

Иако су имали 20 милиона евра мање од планираног добитка, успели су да запосле нове радике, повећају обим, аутоматизују производњу и радницима редовно исплаћују зараде.

"Плате су редовне и сасвим довољне, тако да то је једна велика и позитивна ствар што се мене тиче", истиче радник Михајло Станковић.

Милош Николић, вођа производног тима у "Текласу", наводи да је свим радницима обезбеђен превоз до посла и са посла кући, храна, топли оброк у кругу фирме. Такође, додаје, постоје и бонуси за раднике који долазе континуирано на посао.

Месечно произведу 350.000 комада црева за расхладне уређаје аутомобила, завршили су аутоматско складиште робе и започели нове инвестиције.

"Било је тешко, смањили смо производњу, неке раднике послали кући, али их нисмо отпуштали. Започели смо инвестицију за производњу каучука коју завршавамо до краја ове године. Поруџбине су се вратиле на нормалу, и даље сарађујемо са великим светским произвођачима аутомобила и планирамо да до краја године остваримо обрт од 60 милиона евра", наглашава Ерџан Алинмаз, директор "Текласа".

У плану је проширење капацитета у фабрици као и отварање нових погона у Врању и запослење радника.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво