Читај ми!

Лоше време обрало вишње, очекује се да мањи род "погура" цене

У Топличком крају, лидеру у производњи вишања у Србији, за десетак дана почеће берба и откуп тог воћа. Очекује се да род буде мањи за трећину од просечног, а откупна цена нешто виша него прошле године.

У селима подно Јастрепца сасвим је извесно да ће воћари, због неповољних временских прилика током пролећа, убрати и до трећине мањи род вишања од просечног.

Надају се да ће квалитет надоместити мањак рода и очекују нешто вишу цену него претходне године, када се килограм овог воћа плаћао од 25 до 45 динара.

"Не знам шта ће бити, берачи најављују цену око 20 динара, што је апсолутно неприхватљиво. Ако не буду неке субвенције од државе, подстицај за сељака, ми смо пропали", упозорава Љубиша Прокић, воћар из Расоваче.

Тодор Миладиновић, воћар из Југбогдановца, каже да је уложио велика средства и много труда. "Урадио сам све што је до мене. Не знам шта ће бити са ценом, имамо уговорену производњу, то је органска производња код нас", истиче Миладиновић.

"Било би добро да цена буде 60, 70 динара" 

Произвођачи који су претходних година били на губитку, кажу да би били задовољни и са малом зарадом. "Људи између себе причају да би било добро да буде 60, 70 динара", наводи Прокић.

У Топличком крају вишња се гаји на око 5.000 хектара, а годишње се произведе више од 400.000 тона овог воћа.

Стручњаци су сагласни у оцени да ће род бити мањи за 20 до 30 посто, и кажу да ће и овог пута цену одредити понуда и тражња.

"Каква ће ситуација бити на тржишту у овом тренутку не можемо да проценимо, имајући у виду да практично од целокупне воћарске производње у прошлој години, једино залиха вишње има у хладњачама", објашњава Драган Пауновић из Регионалне привредне коморе у Нишу.

Изградња нових смештајних и прерадних капацитета допринела би бољем откупу и произвођачима обезбедила већу добит.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи