Читај ми!

Изолација кућа уз субвенције – када грађани могу да се пријаве

До краја недеље знаће се које ће локалне самоуправе бити укључене у програм за обнову изолације уз дотацију државе. Након тога, биће расписан позив за фирме које се баве тим пословима. Грађани ће моћи да се пријављују од јула и да бесповратно добију половину новца који уложе у замену столарије, грејање, уређење фасаде, постављање соларних панела.

Готово 40 одсто енергије у домаћинствима се губи због тога што врата и прозори не дихтују, због лоше фасадне и кровне изолације, различитих система грејања.

План државе је да дотира половину новца грађанима који се одлуче да то промене на својим кућама и становима и тако смање потрошњу енергије.

На конкурс се пријавило више од 70 локалних самоуправа спремних да обезбеде део новца. Сада следи избор извођача.

"Након избора општина и предузећа која ће то радити, у јулу очекујемо објаву конкурса од стране локалних самоуправа за грађане, тако да до краја јула би требало да се потпишу и први уговори", каже Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства рударства и енергетике.

Према његовим речима, процедуре ће бити јасно дефинисане, грађани ће морати да се пријаве уз премер и предрачун фирми које се налазе на листи.

"Тај предмер и прерачун их ништа неће коштати. Пре почетка спровођења мера, комисија коју буде формирала локална самоуправа, изаћи ће на терен да погледа и сагледа шта треба да се ради", каже Лакићевић. 

Тек ће бити дефинисано које услове грађани треба да испуне да би добили субвенцију.

У Пироту су, подсећају, још 2017. формирали фонд за енергетску ефикасност преко којег су обновили неколико фасада. Надају се да ће ући у програм и кажу да су спремни за посао који их у том случају чека током лета.

Владан Васић, градоначелник Пирота каже да су кратки рокови, али да може да се уради.

"Ако ми издвојимо пет милиона, а издвојили смо, ако Министарство да још пет милиона, учешће је негде до 50 процената и ја очекујем да 20 милиона динара буде за ове намене у граду Пироту, а то је сто и нешто домаћинства које ће искористити ове мере", рекао је Васић.

И Ужице седам година дотира послове на унапређењу енергетске ефикасности. Ове године са 45 милиона динара.

"Имамо велико искуство из претходног периода за субвенције које смо издвајали из буџета града, 50 посто је било учешће града, а 50 посто корисника. Мислимо да ће и овога пута бити пуно заинтересованих. Постоје критеријуми на основу којих ми додељујемо та средства и очекујемо да неће бити проблема у реализацији овог пројекта", каже Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица.

Станари зграда моћи ће појединачно за сваки стан да конкуришу за замену столарије. За радове на фасади, грејању или постављању соларних панела потребна је сагласност комшија. Захтеви ће моћи да се поднесу за објекте који имају макар грађевинску дозволу.

У министарству наводе да у програм неће ући општине које нису одвојиле средства за њихов удео у субвенцији, ако немају енергетског менаџера или нису доставиле акт о финансирању.