Читај ми!

Потписан уговор за гасни интерконектор Србија-Бугарска

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Влада Србије данас потписала важан финансијски уговор са Европском инвестиционом банком за изградњу гасног интерконектора између Србије и Бугарске. Укупна вредност пројекта је 85,5 милиона евра.

На конференцији за медије, Синиша Мали је истакао да је гасни интерконектор изузетно важан за грађане Србије, као и да је један од шест приоритетних пројеката које је ЕУ дефинисала када је реч о енергетској повезаности Централне и Источне Европе.

"Овај гасни интерконектор ће нам обезбедити не само сигурно снабдевање гасом, већ и довољне количине гаса за привреду и домаћинстава, а свесни смо да се наша привреда убрзано развија и да јој је неопходно све више гаса", рекао је Мали.

Истакао је да је укупна вредност пројекта 85,5 милиона евра, да је од тога 25 милиона евра кредитна линија ЕИБ-а, 49,5 милиона евра су бесповратна средства из ИПА пројекта, док ће остатак обезбедити Србија из буџета.

Мали је навео да ће дужина цеви на територији Србије износити 109 километара, а укупни капацитет гасовода биће 1,8 милијарди кубних метара гаса.

Изразио је наду да ће парламент убрзо ратификовати тај уговор и да ће почети реализација пројекта.

Министар је рекао да је други разлог због којег је значајан тај пројекат диверсификација руте од којих Србија добија гас, односно да ће, осим добијања гаса преко Мађарске, завршетком тог пројекта имати и другу руту.

Подсетио је да је пројекат и део инвестиционог плана "Србија 2025", да је, између осталог, важан у борби за чистију животну средину, али и да ће допринети расту наше економије и БДП-а.

Финансијски уговор потписали су у Влади Србије Синиша Мали и потпредседница Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Лилиана Павлов. Потписивању уговора присуствовали су и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Почетак градње очекује се крајем ове године 

За бесповратну помоћ од 49,6 милиона евра за финансирање тог пројекта потписан је споразум у децембру 2018. између Владе Србије и Европске комисије.

Наиме, 11. јануара ове године расписан је јавни позив за избор надзора на пројекту гасне интерконекције Србија–Бугарска, што је био први корак у припреми за почетак изградње новог гасовода.

Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ, расписао је у марту тендер за изградњу гасног интерконектора.

Како је наведено у тендеру, радови укључују изградњу двосмерног магистралног гасног интерконектора МГ10 Ниш–Димитровград на територији Србије, између система природног гаса Србије и Бугарске, као и градњу четири мерно-регулационе станице и пратећих објеката.

Цев за гас биће дугачка око 109 километара, величине је ДН700 и имаће радни притисак од 55 бара.

Почетак градње очекује се крајем ове године, капацитет гасовода Ниш–Димитровград биће 1,8 милијарди кубика годишње, а планира се да буде оперативан 2023. године.

Реализацијом пројекта обезбеђује се диверзификација праваца и извора снабдевања гасом, што ће значити већу сигурност снабдевања Србије и региона и омогућити даљи развој дистрибутивне гасне мреже у централној, источној и јужној Србији.

Иначе, идеја изградње гасне интерконекције ради диверзификације праваца и снабдевача гасом постоји већ готово три деценије, а Споразум о изградњи гасовода Ниш–Димитровград потписан је још 2010. године.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво