"Гаспромњефт" преузео НИС

Руска компанија "Гаспромњефт" преузела већински пакет у НИС-у. За председника Управног одбора изабран Дмитриј Малишев, а за генералног директора Кирил Кравченко. У марту први тендер за инвестиције. Челници "Гаспромњефта" упознали премијера Цветковића с плановима на српском тржишту.

Руска компанија "Гаспромњефт" преузела је 51 одсто капитала Нафтне индустрије Србије, речено је у српском министарству енергетике.

На конститутивној седници Скупштине акционара НИС-а за председника Управног одбора изабран је Дмитриј Малишев, саветник генералног директора "Гаспромњефта", а за новог генералног директора Кирил Кравченко.

Скупштини је председавао министар енергетике и рударства Петар Шкундрић, а свечаној седници је присуствовао и генерални директор "Гаспромњефта" Александар Дјуков.

Шкундрић је, на заједничкој конференцији за новинаре, истакао да ће од 11 чланова Управног одбора НИС-а, њих пет именовати српска влада, а четири места су попуњена већ данас.

Она ће припасти досадашњој председници УО Бисерки Јефтинијевић-Дрињековић, Душану Петровићу, Душану Елезовићу и Николи Мартиновићу, док ће пети члан бити одређен накнадно.  За недељу дана, навероватније ће бити именован и Надзорни одбор НИС-а.

Шкундрић је указао да је данашњим чином учињен први корак нове компаније, чији је циљ да у блиској будућности постане водећа у својој области у региону.

У марту тендер за инвестиције

Следећи корак биће расписивање тендера у марту за набавку нове опреме за рафинерију у Панчеву, а можда и новосадску.

То је потврдио и Дјуков, истакавши да ће се руска страна строго држати билатералног споразума.

У модернизацију највеће компаније у Србији до 2012. биће уложено најмање 500 милијарди евра, а од те своте још ове године 25 до 40 одсто, зависно од процене новог менаџмента.

Иако Руси имају већински пакет акција, одлуке ће се доносити сходно Оснивачком акту, што значи да ће у одређеним случајевима српска влада имати право вета.

Бивши министар правде Душан Петровић истакао је да ће српски чланови УО у највећој могућој мери штитити интересе државе и њених грађана.

Планови на српском тржишту 

Председник Владе Србије Мирко Цветковић примио је у Београду челнике "Гаспромњефта" Александра Дјукова и саветника у тој компанији, Дмитрија Малишева.

Руководство "Гаспромњефта" пренело је уверавања премијеру Србије Мирку Цветковићу да је стратешки циљ те компаније да НИС у наредном периоду буде водећа компанија из области нафтне индустрије у Југоисточној Европи.

Челници "Гаспромњефта" су премијера упознали с плановима и инвестицијама које ће имати на српском тржишту.

Руски "Гаспромњефт" платио је 2. фебруара ове године 400 милиона евра Србији за 51 одсто акција НИС-а, а према купопродајном уговору обавезан је и да до 2012. године инвестира 547 милиона евра у модернизацију те нафтне компаније.

НИС једини у Србији има право да производи нафтне деривате, а поседује две рафинерије и више од 500 бензинских станица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара