Читај ми!

Замена швајцарског франка осме серије до краја маја

Швајцарска национална банка повукла је из оптицаја новчанице осме серије швајцарског франка. Народна банка Србије омогућила је банкама и овлашћеним мењачима да без провизија од грађана примају новчанице осме серије на штедњу, откупљују их или их мењају за новчанице девете серије до краја маја.

Преседник удружења мењача Борислав Брујић рекао је да беспрекорно теку замене и грађани немају разлога за било какву панику, тако да грађани који имају ту стару осму серију швајцараца ће моћи да замене без било какве провизије.

"Ако мењају у другу валуту, то иде преко конверзије преко динара, а могу и директно да мењају. Чак се и седма генерација и дан данас мења, али уз неку провизију. Тако да грађани немају разлога за панику јер они који не замене могу то и касније учинити", рекао је Брујић.

Они који не успеју да замене новчанице у Србији, оне се могу заменити на шалтерима у Берну и Цириху или у Агенцији швајцарске националне банке или их послати преко поште . Међутим, поједине агенције имају ограничења у таквим разменама.