Читај ми!

Топлана у Прибоју прва у Србији на биомасу

Прибој је прва општина у Србији чија топлана ће у потпуности прећи на биомасу и на тај начин допринети енергетској ефикасности, али и смањити аерозагађење за 70 одсто. Градња котларнице финансира се делом из донација немачке и швајцарске владе а остало из кредита немачке развојне банке. Планирано је да буде завршена до грејне сезоне а грејаће око 1.500 прибојских домаћинстава.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је у Прибоју да је сигурно и квалитетно снабдевање електричном енергијом предуслов за квалитет живота грађана, као и за њен бржи развој. 

Прибој је озбиљна општина у којој се осећају енергија, рад, труд, која се заиста развија, а за развој је поред добре путне инфраструктуре неопходна и енергетска инфраструктура, рекла је министарка Михајловић после састанка са руководством општине Прибој и начелником Златиборског округа.

"За грађане је најважније да имају сигурност снабдевања електричном енергијом, да нема прекида и испада у снабдевању због којих остају без струје по неколико сати. То је задатак за електродистибутивни систем, да се ти проблеми реше и кроз изградњу нове трафо-станице, као и кроз додатна улагања у дистрибутивни систем", рекла је Михајловићева.

Она је додала да се на састанку разговарало и о гасификацији, о гасоводу који од Златибора треба да стигне и до Прибоја.

"Радићемо са "Србијагасом" на томе да у овој години све буде припремљено како би наредне године могли да почну радови, јер је то важно како би овај део Србије био још развијенији", навела је Михајловићева.

Потпредседница Владе је додала да ће првог октобра бити завршена нова топлана у Прибоју, прва на биомасу, а да постоји заинтересованост у овој општини и за коришћење соларне енергије.

"Ми ћемо наставити и наредних месеци да обилазимо општине и промовишемо Закон о коришћењу ОИЕ и Закон о енергетској ефикасности, јер ће грађани кроз ове законе имати прилику и да замене стару столарију и да сами производе зелену енергију,  и да њихови рачуни буду одрживији и нижи него данас", рекла је Михајловићева.

Она је рекла да у јуну треба да почне са радом Управа за енергетску ефикасност, која ће омогућити да грађани уз подршку државе замене прозоре, врата, побољшају изолацију.  У овој години новац за те намене биће обезбеђен из буџета, а за наредну очекујемо и значајнију подршку међународних финансијских институција и да очекујемо да улагања у енергетску ефикасност наредне године износе око 150 милиона евра.

Председник општине Прибој, Лазар Рвовић, рекао је да је на састанку било речи о конкретним проблемима и пројектима, међу којима су посебно важни изградња нове трафо-станице и решавање питања квалитета напајања електричном енергијом на целој територији општине Прибој.

Начелник Златиборског округа Бобан Перишић рекао је да је привреда овог округа једна од ретких која бележи суфицит у трговинској размени, али да је потребно даље радити на подизању ефикасности и конкурентности привреде, као и на гасификацији, која је важна и због нових инвестиција у општини Прибој.

Бојан Атлагић, директор "Електродистрибуције Србије", рекао је да је претходних година недовољно улагано у дистрибутивну мрежу и да ће то предузеће учинити све да обезбеди виши квалитет снабдевања електричном енергијом у овом делу Србије. Он је истакао да ће у капитални пројекат за ову општину, изградњу трафо-станице ТС 110/35 кВ, бити уложено око 254 милиона динара и да ће радови бити завршени до краја 2022. године.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво