Читај ми!

Чланови америчке привредне коморе оптимисти по питању привредног раста Србије

По питању привредног раста оптимисти су и чланови америчке привредне коморе. Kажу опоравак привреде Србије подстакли су фискални и монетарни подстицаји, ублажавање епидемиолошких мера, али и опоравак светске привреде.

Чак 65 одсто компанија чланица "AmCham" очекује раст пословања ове године а 37 одсто планира да запосли нове људе.

"AmCham" је током априла спровео анкету међу компанијама чланицама која показује оптимистичне прогнозе за раст српске привреде.

Оптимизам се огледа у чињеници да је њих готово две трећине остварило или пребацило планове за први квартал текуће године," изјавио је Зоран Петровић, председник "AmCham"-а.

Што се тиче запошљавања, оптимизам не јењава, јер 37 посто планира да запосли нове људе, док 57 посто планира да остане на нивоу од прошле године.

Додатно, чак 65 посто компанија сматра да ће остварити раст пословања и у односу на 2019. али и 2020. годину.

"Да бисмо наша оптимистична очекивања успешно и спровели у дело апсолутни предуслови за то су унапређење владавине права, ефикасност правосуђа и смањење корупције уз унапређење транспарентности законодавног процеса, а посебно праћење примене прописа и мерења њиховог ефекта," закључио је Петровић.

Доктор Милојко Арсић са Економског факултета у Београду сматра да би у 2021. години привреда Србије могла да оствари раст од 5-6 одсто, спољна трговина раст од око 10 процената, али се у наредним кварталима очекује и раст спољног дефицита.

"Истовремено, стране директне инвестиције ће вероватно бити нешто ниже него прошле године, инфлација ће расти током прве половине године, а јавни дуг ће прећи 60 процената БДП-а, истакао је професор Арсић.

Додао је да је фискална позиција Србије одржива, а остаће одржива и након реализације планираног дефицита 2021. године.

"Јавни дуг ће вероватно прећи 60 посто БДП-а због чега је неопходно да се у наредној години фискални дефицит смањи на 2-3 процента БДП-а. Позитивно је што је планиран висок раст јавних инвестиција у овој години, али је потребно да се унапреди ефикасност јавних инвестиција у свим фазама њихове реализације", нагласио је професор Милојко Арсић.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара