Читај ми!

РТС пита – да ли да купите доџкоин

Криптовалута чији је симбол јапански шиба пас тренутно је највећи хит за оне који би брзо и са малим улагањем да се обогате. Колико је то реално питали смо стручњака за криптовалуте.

Да сте пре Божића купили доџкоине у вредности од сто евра, прошле недеље имали бисте их у вредности од 14,000 евра, цео један нови аутомобил средње класе, за само сто евра, за само четири месеца.

Доџкоин је криптовалута, попут биткоина, али неозбиљна кажу многи који се у тај новац разумеју.

Да ли је и скок који је имао ове године неозбиљан, то питамо Александра Матановића, оснивача и директора онлајн сервиса за трговину критповалутама ECD.

Александре, имате ли доџкоине?

Немам, нити сам га икада имао што из ове перспективе не делује као паметна одлука јер да сам их некада давно купио и да их сада имам био бих доста богатији. Али никада их нисам купио, не поседујем их сада нити планирам да их купујем. Није то криптовалута коју бих другима препоручио.

Зашто?

Као што сте рекли,настао је као шала и то не би био проблем да и даље није шала. То је криптовалута иза које не стоји никакав тим, нема стратегију даљег развоја. Креирана је са циљем да се креатори нашале са целом индустријом и то је једно време било забавно. Међутим чак су и сами творци доџкоина изашли одатле јер се претворио у нешто што они нису желели и мислим да се та криптовалута једноставно нема перспективу јер то није ништа осим шале.

Али када је криптогрозница у току, расту оне валуте које заиста имају неку вредност, али повлаче са собом и оне које немају никакву вредност где ја убрајам доџкоин. Када грозница стане и када дође до консолидације коини као доџкоин ће најгоре проћи.

Али он је порастао 140 пута од почетка године, то би била фантастична инвестиција, да сам је направио, шта је у томе лоше и опасно?

У ретроспективи није ништа, али у децембру нисте могли да знате колико ће да порасте и није постојао ниједан објективан разлог да толико порасте. Растао је јер је расло цео тржиште, али и зато што су  неки утицајни људи попут Илона Маска то прихватили као шалу и погурали га. Али проблем је што већина људи који данас купује доџкоин не зна целу историју и не зна да у поздадини тога нема ничега опипљивог. Плашим се да ће се многи ту опећи.

Они који су ту од старта, знају да је то шала и добро им је, али они који улазе сада као нови и мисле да је то нови коин, ти ће се разочарати.

Не значи да неки неће и зарадити, као што су већ зарадили. Али за разлику од биткоина и итиријума где такође постоји ризик ако инвестирате, али је по мени тај ризик оправдан јер потенцијал који те две валуте имају тај ризик оправдава -  то код доџкоина није случај.

Не могу то да разликујем од неког чистог коцкања које може да се заврши и добро за оног ко се коцка, али може и лоше.

Шта је то што не ваља у тој валути?

Иза ње практично не стоји никакав озбиљан тим, нема плана, нема развоја. Технологија брзо напредује и све криптовалуте које претендују да остану релевантне морају итекако много да улажу у развој и програмски код. Код доџкоина се то не ради. Он је шала и ако људи ту инвестицију сматрају шалом то је у реду, али ако мисле да је то неки озбиљан пројекат, то просто није тако.

Како бисте се усудили да процените његове осцилације?

Доџкоин је почео да осцилује након тог скока. Не могу да тврдим да неће да расте и даље. Нарочито ако се настави тренд раста на тржишту. Само мислим да када се тренд заврши, а знамо да ти трендови не трају вечно и када тржиште уђе у црвено плашим се да ће криптовалуте попут доџкоина које немају нешто опипљиво испод пасти за деведесет одсто.

Шта значи да имају нешто опипљиво испод?

За почетак значи да имају озбиљну техничку инфраструктуру. Да је програмски код озбиљан. Сами креатори доџкоина кажу да су га направили за три сата.

Нову критповалуту није тако тешко направити. Јер криптовалуте су опен сорс, ви имате комплетан код биткоина и већине других критповалута потпуно транспарентан, свако може да га узме и да креира нову валуту.

Креатори доџкоина су тако креирали доџкоин. Разлика је што се на биткоину од тренутка креирања па до данас непрестано ради. Врхунски програмери унапређују код.

На доџкоину не ради нико. Замислите произвођача аутомобила који улаже у развој, избацује нове моделе и неког ко стално прави један исти модел. Њега ће време кад-тад прегазити.

Да ли ми се исплати да улажем док се то не деси?

Да, многи су лепо зарадили. Али историја није гаранција будућег успеха. Ако неко жели да улаже у криптовалуте боље је да улаже у озбиљне пројекте са озбиљним тимовима.

Али ту не може да се заради пуно и брзо?

То јесте велики проблем, нарочито у циклусима попут овог који траје последњих неколико месеци. Процентуално гледано много јаче расту слабији коини него биткоин и итиријум па многи мисле да је боље инвестирати у те слабије.

Ако позитиван циклус потраје то ће се показати као тачно. Али ми никада унапред неможемо знати колико ће трајати, да ли ће се завршити за месец дана или следеће године. Ако се заврши следеће године и они који инвестирају у доџкоин ће добро проћи. Али нема гаранције да ће потрајати, да се неће десити нека корекција која ће обрисати милијарде са тржишта, а највише ће обрисати баш код оних који ће инвестирати у слабије коине.

Какав бисте ми савет дали на тромесечном или годишњем нивоу, да ли да инвестирам у доџкоине?

Рекао сам вам. Не поседујем доџкоине и не планирам да их купим, тиме сам довољно рекао и некоме ко размишља да их купи. Постоје боље опције ако инвестирате у криптовалуте.

Да ли је криптогрозница лоша или добра за крптовалуте?

Не могу на то да гледам ни потпуно црно ни потпуно бело, има своје добре и лоше стране. Лоше стране су баш то што ће неки да се залете и да уложе много пара у пројекте који то не заслужују, а добра страна је то што просто таква ситуација привлачи пуно пажње инвеститора и медија и у индустрију улази доста новца и део се инвестира у даљи развој инфраструктуре што је дугорочно добра ствар.

Као што смо видели 2017. када се људи залете па онда нагло изгубе новац то остави горак укус у устима и формира се негативан став према криптовалутама.

После те грознице 2018. и 2019. биле су мучне за индустрију јер су људи који су лоше прошли 2017. ширили негативност према индустрији, став медија је био негативан, мало људи је ушло у индустрију. Последица грознице је да се такве ствари неминовно десе након ње.

Ово је специфично тржиште у односу на друга. Ви и на обичним берзама имате периоде када цене расту и када падају, али овде је више изражено. Под један, овде берзе немају радно време тако да еуфорија иде до максимума, а када се после претвори у панику и паника иде до крајности, осцилације су израженије.

Такође не постоје контролни механизми који спречавају наглу промену цене. На класичним берзама када вредност акције значајно падне берза зауставља трговање да би се инвеститори мало одморили, да би размислили и да би после тога трговали више рационално, мање емотивно.

Када те паузе нема, када се тргује нон стоп, та емотивна компонента преузме примат и онда виђамо скокове који иду далеко изнад реалних вредности, а и падови иду испод реалне вредности.

Има ли неких мешетара који могу да напумпају цену и извуку корист из тога?

То је врло могуће и то се код мањих коина често ради. Постоје групе на Телеграму и другим мрежама где се људи договоре да неки коин на брзину подигну па да га оборе, наравно профитирајући у међувремену, то је читав један занат и постоје групе које се тиме баве.

А неки сумњају да то ради и Илон Маск. Да је накуповао доџкоине, промовисао их на шаљив начин, подигао цену и зарадио лепе паре.

Што је коин мањи више је простора за махинације. Напумпати цену биткоина је доста теже јер је тржиште веће, али са доџкоином се лакше манипулише и то се сигурно дешава у пракси, иако не би смело.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво