Читај ми!

Брнабић и представници ЕБРД о зеленој агенди и економији

Премијерка Ана Брнабић у разговору са новим директором Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Матеом Коланђелијем и досадашњом директорком ове међународне институције Жужаном Харгитаи, истакла je да је ЕБРД водећи институционални инвеститор у Србији који значајно доприноси јачању српске економије и оснаживању конкурентности земље.

Председница владе оценила је да, с обзиром на то да екологија постаје све значајнија област за Србију, "зелена агенда" и подршка коју у том смислу ЕБРД пружа Србији кроз унапређење енергетске ефикасности и боље коришћење обновљиве енергије, представља важан пројекат и приоритетну област сарадње.

Досадашња директорка ЕБРД Жужана Харгитаи навела је да је ова институција у претходном периоду уложила готово шест милијарди евра у пројекте подршке приватном сектору, инфраструктуру и побољшање конкурентности приватног сектора, пренела је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

То су области које ће и даље бити у фокусу ове институције и сарадње са Србијом, навела је одлазећа директорка ЕБРД.

Високо на агенди, како је објаснила, и даље ће бити прелазак на "зелену економију", пре свега кроз пројекте енергетске ефикасности и гасификацију и јачање повезаности економија Западног Балкана.

Представници ЕБРД оценили су да ће велики изазов у предстојећем периоду представљати и опоравак привреде након пандемије.

У том смислу од изузетног је значаја програм подршке малим и средњим предузећима у ублажавању социјалних и економских последица, коју ЕБРД остварује заједно са Министарством привреде, навели су саговорници.

Премијерка Брнабић захвалила је на изузетној сарадњи и личном ангажману досадашњој директорки ЕБРД за Западни Балкан, а новом директору пожелела добродошлицу, уз уверење да ће се наставити успешна сарадња са овом међународном институцијом, каже се у саопштењу.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи