Читај ми!

Радови на Моравском коридору на 24 локације – извођачу потребни нови радници

Завршетак прве деонице Моравског коридора, дуге 28 километара, од Појата до Крушевца, планиран је наредног пролећа. Средином маја очекује се почетак радова на путу од Краљева до Чачка. Са повећањем обима радова расте и потражња за квалификованим радницима.

Дуж будућег ауто-пута ради се на 24 локације. Гради се осам мостова, мења речни ток Мораве, изводе земљани радови. Изазови су бројни. Од експропријације, преко пандемије која је успорила послове и долазак више стотина радника из Индије.

"Посебно је захтеван пролазак Моравског коридора кроз секторе 3 и 1, због измештања комуналних инсталација - гасовода, водовода, струје и постављања оптичких, телекомуникационих каблова дуж трасе ауто пута. Изазов је велики јер се ради у насељеним местима и на томе је ангажовано много људи", навео је менаџер пројекта у "Бехтел Енки" Викнајсон Тевендран.

Од око 1.000 радника које је конзорцијум "Бехтел Енка" ангажовао на изградњи коридора, две трећине су домаћи. До септембра се очекује пријем још 1.400.

"Потребни су нам квалификовани грађевински радници, руковаоци тешким машинама, добре занатлије, техничари разних профила, али и чувари складишта, кувари, домари - особље које ће бринути за раднички камп. Заинтересовани пријаве могу преузети у Националној служби за запошљавање, месним заједницама, а ускоро и на нашој веб страни", истакао је Дон Ричи, шеф службе за људске ресурсе.

Надомак Крушевца, на површини од 23 хектара налази се камп са око 60 објеката. Канцеларије, пројектни бирои, лабораторија, амбуланта, кухиња, спаваонице, простор за одмор и рекреацију.

"Ради се на томе да боравак радника у кампу буде што бољи и удобнији. Тако имамо столове за стони тенис, сто за билијар. У плану је изградња кошаркашког терена и терена за мали фудбал, теретане као и терена за тенис", рекао је Ненад Маринковић из одељења за односе с јавношћу "Бехтел Енке".

У кампу који може да прими више од 1.400 људи, тренутно је око 300 радника са свих континената, симболично повезујући Моравски коридор са светом и пре завршетка ауто-пута.