Читај ми!

Сетва касни, али домаћини се надају берићетној години

На подручју града Зајечара и општине Бољевац до сада је засејано тек половина од 11.000 хектара планираних површина. Разлог кашњења биле су нешто ниже температуре и јутарњи мразеви на овом подручју.

На имању Лазара Нинића из Звездана код Зајечара, на површини од два хектара ових дана је засејан кукуруз. Неко ће рећи да је сетва закаснела, међутим, с обзиром на то да је парцела јесенас поорана и да је током прошле недеље урађена предсетвена припрема, домаћин се нада берићету.

"Услови су феноменални, лепо припремљено земљиште, земља се загрејала, врло интересантно, тако да по мени је ово идеално време и није касно", каже Лазар Нинић, ратар из Звездана код Зајечара.

На овом имању је прошле године била пшеница, у децембру је растурено 200 килограма ђубрива по хектару и додато 100 килограма урее.

"Ово време  није једноставно дозвољавало да се у неком оптималном року од 10. до 25. априла уради сетва, то се више и не гледа према неком временском периоду због климатских промена. Више се прати температура сетвеног слоја да пет до седам сантиметара буде загрејано, значи од десет до дванаест степени", каже Славица Коџопељић, пољопривредни стручњак.

Одмах иза сетве, дрљања и ваљања земљиште ће бити третирано хербицидима.

"Након сетве кукуруза врло је битан третман на црно, како кажу наши пољопривредни произвођачи, односно одмах након сетве а пре ницања самог кукуруза, зато што се тиме сузбијају сви они корови који су присутни из семена", каже Славица Џелатовић, пољопривредни стручњак.

Стручњаци кажу да би било идеално за кукуруз да ових дана падне киша. Они такође истичу да се може сејати све до средине маја, с тим што треба користити хибриде ранијих група зрења.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво