Читај ми!

Недимовић објаснио како уз помоћ државе купити нови трактор

За мала пољопривредна газдинства, али и за предузећа јуче је почела пријава за новчане подстицаје, које даје држава у сарадњи са Светском банком. Максимални износ, који једно газдинство бесповратно може добити је 25.000 евра, док ће фирме моћи да рачунају и на 200.000 евра. Са укупним буџетом од 38 милиона долара, пројекат ће трајати три године.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за Јутарњи дневник да је прва пријава на конкурс, који је отворен до 4. јуна, стигла већ јуче у 8.30, да може да конкурише свако газдинство, као и да је јавни позив намењен воћарима, повртарима, виноградарима и одгајивачима цвећа.

Најавио је и да ће имати још два таква позива, један ће бити намењен за сточаре, а после тога и за ратаре чиме ће бити обухваћене све произвођачке групе. Истакао је да је важно што се по овом конкурсу новац добија унапред, 50 посто бесповратних средстава, 40 посто је кредитна подршка, десет посто мора пољопривредник сам да обезбеди, док је 14 банака укључено у тај систем.

Уколико буде више пријава, приступиће се рангирању, а предност ће имати млађи пољопривредници и из источне и јужне Србије, односно неразвијена подручја.

Како купити трактор

Што се тиче набавке трактора истакао је да је велико интересовање, посебно у Прибоју и Пријепољу и да је, како сазнаје, већ 120 профактура издало једно предузеће.

Додаје да би се купио трактор или било шта од механизације, најмања вредност мора бити 20.000 евра с укљученим ПДВ-ом. Такође, указао је да не може да се купи само пољопривредно земљиште, а све друго може.

"Ако трактор кошта 20.000 евра с ПДВ-ом, 50 посто добијете бесповратно, конкуришете код Управе за аграрна плаћања, ако добијете решење од Управе, онда идете код пословних банака да бисте обезбедили кредит од 40 посто, то је у конкретном случају 8.000 евра и 2.000 евра морате обезбедити сами", објаснио је Недимовић.

Напоменуо је и да, када је реч о трактору, власник га не може отуђити пет година.

Подвукао је да то новац Србије, да се ради заједно са Светском банком, али да Србија плаћа кредит и да не би имали оволико кредитних линија да Србија нема добар финансијски потенцијал.

Нагласио је и да је процедура једноставна. "Када вам се одобри кредите онда улазите с бизнис планом код пословне банке и мислим да свако може да конкурише", казао је министар.

Навео је и да су имали велику акцију с откупљивачима кромпира и да је 300 тона кромпира откупљено из Прилика, Катића и села Рти код Лучана.