Читај ми!

Луксузна возила распродата, расте продаја путничких аутомобила – да ли је крај кризе на видику

Иако је прошле године продаја опала за 26 одсто, почетак ове године донео је неочекивани раст продаје.

Оно што је била тежња сваке године у свету аутомобилизма, поновило се и ове године. Нови модели скупих возила распродати су, појединци чекају нове моделе и до 30.000 евра.

Иако нема промоције аутомобила, попусти и разне врсте поклона очекују купце. У удружењу увозника нису оптимисти, али кажу да је ситуација код нас много боља него у окружењу.

"Пошто сајма неће бити, видимо да многи брендови оглашавају сајамске услове који су у овој сезони нешто на шта су купци навикли. Имамо и успорену добављивост нових возила због заустављања производње код појединих произвођача тако да сам раст продаје у неком проценту не очекујемо", наводи Александра Граовац, секретар Удружења Асоцијације увозника возила и делова.

Тржиште је живнуло од како је почео процес рециклаже, кажу у јединој домаћој фабрици аутомобиле "ФЦА Крагујевац". Купује се више у прва три месеца ове године.

"Тржиште ове године расте у просеку осам одсто од чега су путнички аутомобили девет одсто, а комерцијална возила пет одсто. Када су физичка лица у питању, повећање продаје је 38 одсто. Ако причамо о 2019. години која није имала ковид, раст је 28 одсто. Многи би помислили да смо изашли из кризе, међутим, ја то не могу да тврдим јер сајма није било и није било апстинеције у куповини у прва три месеца", указује Борис Чучковић из "ФЦА Крагујевац".

И даље имамо субвенције за електрична и хибридна возила за шта је одвојено скоро милион евра.

Чисто електрично возило има субвенцију од 5.000 евра, док хибриди имају половину од тога.