Читај ми!

Мали: За осам сати за помоћ државе пријавио се 176.281 грађанин

Трећи пакет помоћи државе привреди и грађанима вредан 257 милијарди динара креће да се реализује. У поноћ отворена је страница Трезора Републике Србије за пријаве за 30 плус 30 евра. За осам сати пријавило се 176.281 грађана за помоћ од државе, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали.

Министар Мали рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да смо прошле године имали два пакета вредности 704 милијарди, када се то све сабере то је осам милијарди евра од државе привреди и грађанима.

"Систем пријављивања је веома једноставан, као и прошле године. Одете на сајт трезора, имате три податка која треба да укуцате - број ЈМБГ, број личне карте и да изаберете банку у којој имате рачун или у којој желите да вам ми отворимо рачун, ако га немате", објаснио је Мали и додао да сама процедура траје 30 секунди.

Према његовим речим, до осам сати се пријавио 176.281 грађанин преко портала.

Додао је податак да се прошле године у првих пола сата за 100 евра пријавило 3.900 људи, а ноћас у првих пола сата пријавило се преко 20.000 људи, пет пута више.

"Ми очекујемо да ћемо у наредним сатима прећи и 500.000, а данас и први милион. Прошле године 100 евра је добило 6,2 милиона грађана, од којих се пријавило четири милиона и 300.000. Не пријављују се пензионери, њих има 1,7 милиона, корисници социјалне помоћи и они који су на одслужењу санкција, њима новац леже на рачуне", навео је министар.

Нагласио је да пријављивање које је почело ноћас траје до 15. маја, од тога 5. маја креће са радом и кол центар.

Најавио је да ће 6. маја бити исплата за све пензионере, 7. маја исплаћујемо све кориснике социјалне помоћи и Управу за кривичне санкције, а 12. маја креће исплата осталим грађанима који су се пријавили. Како очекује требало би до 20. маја да буду исплаћини сви пријављени грађани.

Напоменуо је да се 10. маја исплаћује друга минимална зарада који је део пакета привреди.

"Из дана у дан помажемо грађанима и привреди, како смо обећали. Стабилни смо. Имамо 240 милијарди на рачуну, ликвидни смо", рекао је економиста.

"Када смо до 2019. имали суфицит у буџету, тада су критиковали, сада, такође критикују. Држава хоће да покаже да је стабилна и јака и да помогне и привреди и грађанима да се умање последице коронавируса", истакао је Мали.

Нагласио је да су створени услови претходних година да може да се реагује у време кризе и то је учињено сада, реаговано је веома брзо и јако и ефикасно са осам милијарде евра. 

"Наше учешће у БДП неће прећи 60 одсто, упркос оволикој помоћи привреди. У буџету имате никада већи новац за инвестиције. До краја године осам ауто-путева ће бити изграђено. Инвестирамо у болнице, нову фабрику вакцина у екологију", истакао је Мали.

Најавио је и да се крајем године креће у изградњу линије метроа у Београду, а новац за то је, како каже, већ издвојен.  

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво