Читај ми!

Србији кроз ИПА програм од ЕУ 86,06 милиона евра

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације Европске уније Сем Фабрици потписали су у присуству председника Александра Вучића, Финансијски споразум за други део Акционог ИПА програма за 2020. годину. Вучић се захвалио Европској унији на великој подршци коју пружа Србији.

Други део ИПА програма износи 122,37 милиона евра за који је ЕУ издвојила 86,06 милиона евра бесповратних средстава док ће остатак, односно 36,31 милион евра бити обезбеђен као национално су-финансирање.

Новац који је данашњим потписивањем обезбеђен опредељен је за подршку секторима заштите животне средине, енергетике, унапређења конкурентности, приступачности јавних објекта, али и за подршку ЕУ за спровођење реформских активности у процесу европских интеграција и рефундацију буџетских трошкова учешћа у програмима ЕУ попут програма "Косме", "Хоризонт 2020".

Опредељни новац је подељен у три велике целине, од којих је једна демократија и управљање, што укључује Инструмент за европске интеграције и подршку учешћу Србије у програмима ЕУ, као што су Ерасмус + програм за образовање, "Хоризонт 2020" намењен истраживању и иновацијама и "Косме" за предузетништво.

Укупна вредност овог блока програма је 14,5 милиона евра.

У оквиру блока о заштити животне средине, мерама везаним за климатске промене и енергији, постоје две компоненте, а прва је велики програм од 45,55 милиона евра за сектор заштите животне средине.

Тиме ће се обезбедити изградња капацитета за институције укључене у управљање пројектима намењеним заштити животне средине и омогућити регионални мониторинг водних подручја Дунава, Саве и Мораве, као и боље праћење квалитета ваздуха у целој Србији.

Изградиће се постројења за пречишћавање отпадних вода за градове Лозница, Чачак и Сокобања, а као део подршке, планирана је и подршка националним институцијама које ће оперативно управљати новосадским регионалним системом управљања отпадом.

Велики део средстава посвећен је спровођењу иницијалних акција планираних у контексту Зелене агенде.

Други део овог блока је подршка Регионалном програму за енергетску ефикасност који је посебно намењен за финансирање пројеката у Србији, у вредности од девет милиона евра.

Велики блок програма од 17 милиона евра посвећен је сектору конкурентности, у оквиру ЕУ плана за економски опоравак од последица изазваних ковидом-19.

Очекује се да ће ова подршка омогућити унапређење економског раста у циљаним општинама, као и побољшање социјалне инфраструктуре и социјалне кохезије, те надоградњу туристичких/културних објеката и унапређење вештина и способности заинтересованих страна као део примене Стратегије развоја туризма Србије.

За реализацију ИПА програм за 2020. годину Европска унија је укупно определила 156,26 милиона евра бесповратних средстава и то из два дела.

Вредност првог дела ИПА програма износи 72,45 евра од чега 70,20 милиона евра представља допринос ЕУ док национално су-финансирање износи 2,25 милиона евра.

За први део ИПА програма за 2020 годину Финансијски споразум је потписан 29. маја 2020. године.

Вучић: Хвала грађанима ЕУ на средствима која дају Србији

Председник Александар Вучић захвалио је Европској унији на великој подршци коју пружа Србији, додајући да очекује међувладину конференцију у јуну, на којој би могло да дође до отварања првог преговарачког кластера.

"Данас смо добили 86 милиона евра бесповратне помоћи ЕУ и бескрајно хвала људима у Бриселу, ЕК, али и грађанима ЕУ који су издвојили значајна финансијска средства за Србију. Могли су то да потроше у својој земљи, али , хвала што су то дали Србији", поручио је Вучић.

Како је појаснио, реч је о средствима који се наменски троше за договорене планове и програме, који су углавном структуралног типа - од развоја и напретка образовања, предузетништва, иновационих могућности до напретка у области владавине права, енергетике, Зелене агенде, заштите животне средине, које, каже, постаје једно од најважнијих ставки у успешним друштвима, до изградње пречистача отпадних вода.

У том смислу, додао је да је пред нама много посла.

Председник је рекао да по питању владавине права, није задовољан уложеним напорима у тој области, али је истакао да се у последњих 25 дана ствари мењају и да се са много више напора и одговориности приступа решењу проблема у тој области.

"Верујем да ћемо моћи да допринесемо стварању много бољих услова и резултата у будућности и да ћемо имати много више да покажемо од конкретних резултата, али да ћемо у будућности моћи много тога да променимо, не само због европских захтева и ЕУ, већ зато што је то од нас од значаја", рекао је Вучић.

Та тема је, каже, иако није једина, важна да би се Србија припремила за отварање кластера, а да ли ће и када бити отворени одлучиће земље чланице ЕУ.

Како је рекао, да бисмо се припремили за отварање кластера мораћемо брже да кренемо у реформе акцизне политике, у сектору енергетике, а када то будемо завршили, бићемо припремљени за отварање тих кластера.

"Могуће да у јуну буде одржана међувладина конференција, могуће да имамо добре вести, могуће да их не буде, али наше је да радимо све што можемо, како бисмо земљу у нормативном и суштинском смислу приближавали вредностима ЕУ", рекао је Вучић.

Он је поновио да је ЕУ највећи донатор и инвеститор у Србији, као и место са којим имамо најизраженије економске, трговинске односе.

Указао је да је Србија, када је реч о вакцинацији, прихватила да од ЕУ други на Западном Балкану добију много више вакцина.

"Хвала ЕУ на тој бризи и пажњи. Глдаћемо да озбиљношћу одговоримо на поклоне и пажњу коју поклања ЕУ Србији", казао је он.

Jоксимовић: Новац опредељен за секторе које сматрамо изузетним

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је, након потписивања Финансијског споразума за други део Акционог ИПА програма за 2020. годину, да је то наставак посла који наша земља има са ЕУ око спровођења и припреме Србије за кохезиону политику и структурне фондове Уније онда када будемо земља чланица.

Како је појаснила, као земља кандидат и земља која је у предприступним преговорима, Србија има права на претприступне преговоре које користи последњих 10 година на одговоран, транспарентан и ефикасан начин.

"Показали смо капацитете и знања, али подигли смо и видљивост тих програма", казала је Јоксимовићева и захвалила председнику Србије Александра Вучићу који подржава такве догађаје својим присуством.

Када је реч о данашњем потписивању, Јоксимовић је подсетила да је то наставак онога што је потписано 29. маја прошле године, односно када је потписан први део ИПА у вредности од 72,45 евра од чега 70,20 милиона евра представља допринос ЕУ док национално су-финансирање износи 2,25 милиона евра.

Јоксимовићева истиче да је данас потписано 86,06 милиона евра бесповратних средстава којим се заокружује укупан износ за реализацију ИПА програм за 2020. годину - 156,26 милиона евра бесповратних средстава.

Новац из ЕУ из другог дела ИПА пакета је опредељен, како је рекла, подршци сектору заштите животне средине, за који је иначе опредељен највећи део - 45,5 милиона евра.

Јоксимовићева каже да ће од тог новца бити подржана изградња система за прикупљање и прочишћавање отпадних вода у Чачку, Лозници и Сокобањи, као и спровођење припремних активности за изградњу постројења за управљање отпадом у Новом Саду, за шта је одређено пет милиона евра.

Такође, новац ће бити уложен и у систем за надзор над квалитетом вода и ваздуха, као и подршку реализацији зелене агенде за Западни Балкан.

"Што се тиче сектора енергетике, која је важан део зеленог договора,посебан фокус је на енергетској ефикасности", казала је Јоксимовићева и додала да ће за то бити опредељено девет милиона евра и то у обнову и модернизацију јавних објеката у Београду и другим локалним самоуправама првенствено са циљем смањења штетних гасова.

Јоксимовићева каже да 17 милиона евра иде на подршку унапређења конкурентности, што подразумева подршку неразвијеним и мање развијеним општинама у Србији и тиче се подршке локалном еконосмком развоју, локалном предузетништву, женском предузетништву... све што треба да доведе до равномерног регионалног развоја.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи