Читај ми!

Србија закорачила у енергетску транзицију, шта то значи

Усвајањем сета енергетских закона, Србија је практично закорачила у енергетску транзицију. То подразумева улагања у зелену енергију и конкуренцију на тржишту чисте енергије, што би требало да обезбеди и повољније цене. У зелену економију укључени су и привреда и грађани.

Највише је до сада уложено у енергију ветра – 730 милиона евра: имамо осам ветропаркова, два се граде, а нови најављују. Развијају се пројекти - електрана, соларних, термалних, на биомасу и гас.

Са новоформираним "Удружењем за обновљиву енергију Србије" потписан је споразум који ће убрзати улагања.  

"Да постигнемо и достигнемо нашу визију. А наша визија је најмање 40 процената произведене електричне и топлотне енергије из обновљивих извора енергије до 2040. године. Овај проток значи и позив инвеститорима", рекла је Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Данијела Исаиловић, директорка "Удружења обновљиви извори енергије" наводи да треба радити на промоцији зелене енергије, али и на едукацији грађана.

"Осим повећања удела обновљиве енергије ми ћемо заједно радити на едукацији грађана и на промоцији зелене енргије", наводи Исаиловићева.

Инвеститори из Немачке, Уједињених Арапских Емирата, Израла, Финске, Белгије задовољни су условима у нашој земљи и са Европском банком за обнову и развој најављују подршку зеленим пројектима.

"Они доносе и стандарде Европске уније. А зашто је то важно? Зато што Србија ради све да уђе у Европску унију. И јесте на европском путу, а јако важна област за њено приступање је свакако област климатских промена и енергетике и зелене економије", наводи Куна Адам, амбасадор Белгије у Србији.

"Пролеће 2021. донело је многе промене у Србији, не мислим на ковид. ЕБРД је приметио да се десио један велики клик – помак. А тај клик је заправо био промена брзине Србије. За оне који још користе мануелни процес у вожњи аутомобила, Србија је своју брзину пребацила у четврту. А са усвајањем пакета нових закона, направила је огроман корак напред", каже Жужана Харгитаи, директорка ЕБРД за Западни Балкан.

Повећање удела обновљиве енергије и унапређење енергетске ефикасност кључни су за отварање поглавља 15 о енерегетици у процесу евроинтеграција.