Читај ми!

Брнабићева са шефом Мисије ММФ-а: Србија показала стабилност и могућност брзог опоравка

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је путем видео-линка са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Јан Кес Мартејном о новом аранжману саветодавног карактера, који ће бити потписан са овом међународном институцијом, усмереном на спровођење и завршетак структурних реформи и очување постигнуте фискалне стабилности.

Премијерка је известила шефа Мисије ММФ-а да су у првом кварталу ове године постигнути бољи резултати од планираних буџетом за 2021. годину, наводи се у саопштењу Владе Србије.

С обзиром на то, очекује се, како је објаснила премијерка, да ће Србија постићи пројектовани годишњи раст од шест одсто, захваљујући, пре свега великим капиталним пројектима и улагањима у инфраструктуру.

Влада Србије је, како је истакла премијерка, определила економски пакет мера за подршку привреди и грађанима, што ће у многоме допринети одржању економске стабилности у тешким епидемиолошким условима. Она је изразила очекивање да ће захваљујући успеху вакцинације у Србији бити омогућено и даље отварање домаће економије.

Када је реч о привредном расту у 2021. години, Мартејн је истакао да је Србија показала, упркос тешким условима пандемије, стабилност и могућност брзог опоравка. Оценио је и да су у прошлој години остварени резултати бољи од очекиваних, захваљујући пакету економске подршке привреди. Оно што нас очекује у наредном периоду, а што ће бити и окосница новог аранжмана, је реформа јавних предузећа и наставак реформе Пореске управе, навео је Мартејн.

Брнабићева је известила шефа Мисије ММФ-а да је Србија већ остварила први корак у реформи јавних предузећа, усвајањем Стратегија државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије за период од 2021. до 2027. године, а да следи и усвајање акционог плана.

Говорећи о борби против сиве економије, Брнабићева је истакла да се ради на увођењу онлајн фискализације, која је дефинисана и кроз недавно донети Закон о фискализацији, а који ће омогућити ефикасније сузбијање сиве економије и контролу од стране Пореске управе, као и бољу наплату пореза.

Председница владе је, поводом новог аранжмана са ММФ-ом, навела да су приоритети Србије већа улагања у животну средину, науку и иновације, као и капиталне пројекте, што ће допринети стабилном финансијском расту у годинама које долазе.

Она је навела да је, имајући у виду економску кризу након пандемије, нови аранжман од изузетног значаја, јер нашој земљи обезбеђује кредибилитет, транспарентност и поверење страних инвеститора.

Наводећи да ће и друга половина године бити пуна изазова, саговорници су се сагласили да је важно пронаћи најбољи баланс између здравља грађана и заштите здравственог система и привредне активности и очувања економије, закључује се у саопштењу.