Читај ми!

Михајловићева са делегацијом ММФ-а: Нова ера у српској енергетици

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је са делегацијом Међународног монетарног фонда коју предводи шеф мисије Јан Кис Мартејн о инвестицијама у енергетском сектору, спровођењу зелене агенде и реструктурирању јавних предузећа "Електропровреда Србије" и "Србијагас".

Министарка Михајловић је информисала Мартејна да је Министарство припремило четири закона у рударском и енергетском сектору који би требало сутра да буду усвојени у Народној скупштини.

 

"Наша енергетска политика биће потпуно другачија него претходних година. Поред кровних закона о енергетици и рударству, припремили смо два поптуно нова закона о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности", рекла је Михајловићева.

Реч је, наводи, о законима који представљају основу за све будуће активности у овим секторима, као и нови инвестициони план, процењене вредности од скоро 16 милијарди евра, који подразумева да се све више окрећемо ка производњи електричне енергије из хидроелектрана, соларних и ветропаркова, изградњи гасовода и диверсификацији снабдевача, као и ка повећању енергетске ефикасности.

Михајловићева је додала и да је за Србију важно регионално повезивање, да се гради Трансбалкански коридор, као и да енергетика иде паралално са заштитом животне средине.
 
Када је реч о реструктурирању јавних предузећа, потпредседница Владе истакла је да су одлуком Владе одвојене делатности ЕПС-а и "Електродистибуције Србије ОДС", те да ће се у наредном периоду више улагати у дистрибутивну мрежу.
 
На састанку је било речи и о реструктурирању "Србијагаса", као и процесу приватизације Петрохемије и ЈП ПЕУ "Ресавица".