Читај ми!

Политика једног детета могла би Кину скупо да кошта

Кина мора потпуно да укине политику контроле рађања како би повећала своју радну снагу у наредним деценијама и остала економски конкурентна у односу на земље попут САД, наводи се у новом извештају кинеске Централне банке.

Народна банка Кине (ПБЦ) објавила је извештај по којем би та земља не само требало да укине политику планирања породице, и да већ охрабри парове да имају више деце, како би се изборила са све већим проблемом старења становништва, наводи лист Глобал тајмс.

Извештај под називом Разумевање и противмере кинеске популационе транзиције наглашава да је неопходно подићи стопу наталитета у блиској будућности.

Пекинг би требало да обрати пажњу на чињеницу да стопа рађања све више опада, а становништво све брже стари, наводе кинески стручњаци, додајући да главни економски ривал САД пролази кроз „повољне промене“ у радно способној популацији, највише захваљујући масовној имиграцији.

Популациона клацкалица у корист САД

На основу статистичких података и прогноза Уједињених нација, у којима се можда и прецењује стопа репродукције у Кини, извештај наводи да ће се у наредне три деценије кинеска популација смањити за 32 милиона, односно 2,2 одсто.

Истовремено, становништво САД ће до 2050. бити бројније за 50 милиона људи, што је повећање од 15 одсто.

Још важније, кинеска радна снага ће се још више смањити због старења становништва, док ће САД забележити повећање радно способне популације и, за разлику од Кине, Америка ће имати предност „обучене имиграције“.

До 2019. године, Кина је имала 70,6 одсто радно способне популације. САД – 65,2 одсто. До 2035. та предност ће опасти на 3,2 одсто, а до 2050. године, Америка ће бити испред Кине за 1,3 одсто.

Друга најмногољуднија земља

Процењено је да ће кинеска популација достићи свој врхунац до 2030. године са 1,46 милијарди људи, али ће до 2050. године опасти на око 1,4 милијарди, а проценат старијих ће расти.

У извештају се упозорава и да ће други економски ривал, Индија, ускоро имати већу радну снагу, јер се процењује да ће та земља престићи Кину и постати најмногољуднија на планети до 2027. године.

Такође забрињавају подаци кинеског министарства јавне безбедности, које је забележило да је прошле године број новорођенчади опао за 15 одсто.

„Уколико је Кина смањила економску разлику са САД уз помоћ јефтине радне снаге и огромне популације у протеклих 40 година, вреди размишљати на шта ће се ослонити у наредних 30 година“, закључује се у извештају.

Најмногољуднија земља на свету имала је рестриктивну популациону политику деценијама, а 2013. „политика једног детета“ је олабављена, па је сада породицама дозвољено да имају двоје.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво