Читај ми!

Јунеће месо из Србије на кинеској трпези и у најтежим тренуцима пандемије

Ребалансом буџета, који је достављен Скупштини на усвајање, предвиђено је да се давања за пољопривреду повећају за 4,9 милијарди динара, тако да ће ресорно министарство ове године на располагању имати готово 42 милијарде, изјавио је министар Бранислав Недимовић. Приликом посете крагујевачким селима најавио је да ће део прошлогодишњих субвениција сточарима за набавку механизације бити исплаћен у наредних 15 дана. Каже и да ће порасти цена свињског и јагњећег меса.

Живковићи из Ботуња код Крагујевца генерацијама се баве товом јунади. Кажу да је је прошла година била међу најтежим за сточарство. Захваљујући томе што сами производе храну за педесет грла, и поред повећаних трошкова производње, смањеног пласман и ниске цене, остали су на нули.

"Бикови су прошле године били 1,6 до 1,7, било је тешко за продају, давали смо накупцима, значи немамо пласман да дајемо преко државе или некој кланици. Овде код нас у окружењу нема ниједна кланица да откупљује бикове", наводи Бојан Живковић из Ботуња код Крагујевца.

Да би очувала производњу јунади, држава је интервенисала кроз откуп, вредан два милиона евра. То је подигло и цену живе ваге, па Живковићи не размишљају да одустану од това.

"Планирам за сада да останем на селу, јер има неки подстицаји од државе да се узму. Сада можда и проширим са оцем производњу", наводи Лазар Живковић из Ботуња код Крагујевца.

Чак седамдесет одсто буџета за пољопривреду одлази на сточарство. Од премија за млеко, приплодних грла, до това. Помоћ је потребна и узгајивачима свиња – и они су се нашли у истом проблему после годину дана без свадби, прослава и углавном затворених ресторана. То што је држава откупила 15.000 товљеника за робне резерве, смањило је понуду, па се од понедељка очекује и стабилизација цена.

"Што се тиче свиња, она је до четвртка-петка, била 115 до 120 динара по килограму, сад ће ићи 145 до 150 динара по килограму. Говедина је у овом тренутку 2,5 до 2,10. Јагњетина је била 220, сада ће да скочи 250 динара до Ускрса", наводи Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Због епидемије и ограничења пала је потрошња меса у целом свету, али се јунеће месе из Србије извози у Кину, требало би ускоро да крене и за Турску.

Жива стока пласира се на тржиште Либана и Блиског истока.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво