Читај ми!

Зашто је аранжман са ММФ-ом нужно зло, треба ли нам "чуваркућа"

У току су разговори српских званичника са делегацијом Међународног монетарног фонда о новом аранжману Србије са том финансијском институцијом. ММФ пружа кредибилитет који разумеју међународни финансијери, рекао је за РТС члан Фискалног савета Никола Алтипармаков. Председник Савета гувернера НБС Небојша Савић истиче да је аранжман важан и због инвестиционог рејтинга, а пословни консултант Небојша Катић сматра да ММФ "у најмању руку не смета".

Почетком године се завршио постојећи аранжман који је био склопљен на 30 месеци, а који се популарно звао "чуваркућа" – њиме Србија није добила новац, већ савете од ММФ-а.

Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков рекао је да је било разговора са ММФ-ом о новом аранжману и шта би он требало да садржи – какве циљеве, како да се помогне економији, како да се одрже добри резултати у реформи пензионог система, да нема пингпонг ефекта, како да се задржи добро стање у буџету и коначно, како да Србија крунише успех у фискалној позицији када једном прође криза.

Алтипармаков истиче да се он залаже за нови аранжман са ММФ-ом. Наводи да је ММФ може да даје неку врсту савета, али да је много важније то што ММФ даје кредибилитет који разумеју међународни финансијери.

Сматра да је то од велике важности за финансирање дефицита.

"ММФ је та гаранција да радимо добре ствари и да смо на добром путу", истакао је Алтипармаков.

"Важно питање инвестиционог рејтинга" 

Председник Савета гувернера НБС и професор Факултета ФЕФА Небојша Савић такође верује да је Србији неопходно да продужи аранжман са ММФ-ом, иако постоје и другачија мишљења.

"Али не треба заборавити кључну ствар. Даљи напредак Србије је тесно везан за останак у интегрисаним токовима светске привреде", рекао је Савић и додао да то значи обезбеђивање директних страних инвестиција.

Како истиче, да бисмо задржали ту позицију, морамо да имамо аранжман са ММФ-ом, да би свет препознао стабилне услове у Србији.

Рекао је и да је важно питање инвестиционог рејтинга и да је Србија на корак до тога.

"Сви знају напамет тезе које ММФ заступа" 

Пословни консултант из Лондона Небојша Катић има мало другачије мишљење. Каже да он није љубитељ ММФ-а, али истиче да ММФ у најмању руку не смета.

"То је на неки начин, као што атеисти виде богојављенску водицу. ММФ је ту, он јесте некаква гаранција, надзире систем, али мислим да флоскула о инвестицијама не иде тако", рекао је Катић.

Понавља да не смета да ММФ буде ту, али каже да сви напамет знају које су то тезе које ММФ заступа.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво